Aside

Маркетингът на съдържанието набира скорост

Маркетингът на съдържанието е способността на маркетьорите да създават полезно и интересно съдържание, което далеч надхвърля чисто физическата си стойност, защото би могъл да доведе до продажби или други последващи действия.Защо изобщо е нужно да хабим времето, парите и креативността си в създаването на фалшиви измислици, натруфени и подмазвачески истории и маркетингови материали, когато нещо истинско и информативно (и интересно) би ни свършило много по-добра работа?

Крис Боган по повод дефиницията за маркетинг на съдържанието

Маркетингът на съдържанието доставя стойност. За да прочетат потребителите рекламните послания, отправени към тях, те трябва да носят допълнителна полезна стойност.

Сет Годин казва, че „обучаването” на клиентите и предлагането на инструменти, които да ги карат да вярват, че това е новият маркетинг, който ще им донесе печалба, е гаранцията за успех на маркетолога. Според него хората започват да харесват личности и да купуват дадени продукти, когато бъде спечелено доверието им, когато им се предлага нещо, което им помага да възприемат света като по-добър.

Какво означава маркетинг на съдържанието (content marketing)?

Mаркетингът на съдържанието обхваща целия процес по създаването и публикуването на полезна информация и съдържание. Не е задължително да е търговска или рекламна цел.

Маркетингът на съдържанието става една от водещите тенденции в маркетинга – 25% от планираният бюджет на маркетолозите за 2010г. , ще бъде използван за създаването и разпространението на брошури, уебинари, електронни книги, социални медии и email маркетинг.

Стратегия за успешно осъществяване концепцията за маркетинг на съдържанието

 1. Информация преди промоция. За да започнат клиентите да възприемат бранда като достоверен източник на полезна информация, компаниите трябва да започнат да възприемат себе си като информационен източник, а не като търговци на стоки и услуги.
 2. Полезната информация е тази, която е полезна за потребителите, а коя е тя зависи от това какво очакват те  и какво би им било интересна. Ето защо ежедневен мониторинг на марката и одит на текущият й имидж в интернет са толкова важни.
 3. Не губете времето на своите потребители! Времето е по-ценно и от парите – дори и безплатното съдържание изисква времето на аудитория, за да го прочете. Когато аз пиша, която и да е от статитиите в блога аз го правя за конкретни представители на потребителите и се придържам изключително към техния профил. Маркетингът на съдържанието изисква познаване на аудиторията и отговаряне на нейните нужди, а не просто създаване на каквото и да е съдържание с цел трупането на количество.
 4. Мислете като издател. Пазарът е за издателиte, така че мислете като издател – качествени посетители, които не само посещават сайта, но и имат желанието да се върнат отново и да го препоръчат на приятели. В основата на успеха винаги стои качествено създаденият и поддържан блог.
 5. Ефективният уеб дизайн на сайта и неговото usability („ползваемост на сайта”) са в основата на стратегията при маркетинга на съдържанието. Уеб сайтът като такъв не носи полза ако не е организиран, ако e хаотичен и търсената информация се намира трудно. Създаването и поддържането на един сайт изискват познаването на основите за информационната архитектура и дизайн на потребителския интерфейс.
 6. Маркетингът на съдържанието е процес, не кампания. Изисква много време и много усилия, за да донесе ефект.
 7. Социалните мрежи съкращават в известна степен усилията :-)
 8. Опитайте нещо ново и прекратете усилията, които не дават резултат.   Уебинарите, подкастите, електронните книги са изключително популярни и гарантират „запомнящо” се присъствие на пазара – защо не опитате?

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

,

Comments

 1. [...] на съдържанието набира скорост http://markbit.net/2010/06/marketinga-na-sada…a-skorost/ в Любими преди 44 секунди edno23.com Начало контакти [...]

 2. Много добра статия. Поздравления. Би било чудесно, ако повече компании осъзнаят възможността си да генерират интересно съдържание. Не само пр-ски напъни с безсмислен патос.

 3. Ивелина Атанасова says:

  … по-скоро “необходимостта” :-) Много се радвам, че се включихте с коментар най-после :-)

 4. Много добра и полезна статия. Малко се пише за Маркетингът на съдържанието. Поздравления :) .

  Чрез писането на полезно и интересно съдържание може да постигнем наистина страхотен успех и да се отличим по изключителен начин от конкурентите.

  Правилата, които си посочила са много полезни. Важно според мен е да се екперименитра. Точно тук най-трудно може да ни копира конкурента.

 5. Ивелина Атанасова says:

  Много се радвам, че се включи с коментар – благодаря!

  Всъщност аз самата винаги съм обичала експериментите, само опитът може да ни научи на нещо ново. Не знам защо обаче повечето хора се притесняват от неизвестността и предпочитат да заложат на сигурното. Дори да не им носи желаните резултати.

 6. Напоследък времето не ми стига :)

  Може би е по-лесно и не се поема отговорност за резултатите…

  Винаги е по-лесно да се стои отстрани и да се учим от опита на другите, по-малко рисковано е.

  Според мен в Маркетингът на съдържанието има правила, но основното е да се открие какво точно да се пише. Там само с писане и експериментиране може да имаме успех и да се отличим.

  Например в моята работа аз водя нашия блог. Няколко месеца след като започнахме видях , че се появиха конкурентни блогове, които следят какво правя и те правят същото със закъснение..Нашето спасение е в експериментирането и откриването на нови и интересни неща за които да пишем.

 7. Много добър пост, поздравления, Иве!

  Особено в B2B и ако става въпрос за сложни продукти или големи сделки без информираност и компетентност не можеш да спечелиш доверието на отсрещната страна.

  Интернет предоставя чудесна възможност на фирмите, които предлагат подобни стоки и услуги да се позиционират като компетентен и надежден доставчик, който е в състояние да предложи на клиента решение на неговите проблеми.

  Но, както си отбелязала ти, за да се случи това, е необходимо време и постоянство. И, разбира се, фирмите да инвестират в развитието на знанията на служителите си.

 8. Ивелина Атанасова says:

  … и това, че сте първи. Клиентите оценяват уникалността и иновациите :-)

 9. Ивелина Атанасова says:

  Ееее, Поли, от кога не се беше включвала – благодаря!

 10. Именно content marketing-a е 90% от интернет маркетингът и цялата пропаганда от сорта “пуснете си корпоративен блог” има за цел да се генерира съдържание и да се генерират hot leads :)

 11. Ивелина Атанасова says:

  Кажи, Мано, сподели сега колко важен е content marketing-a за качественото SEO. Обясни го на “прост” език :-)

 12. Ивайло says:

  Интересна статия, но колкото и добре да е написан даден текст – има и отсрещна страна, която би трябвало да прочете. Четящите напоследък са на изчезване. По-лесно е да се гледат пасивно банери и рекламни клипове :)

Switch to our mobile site