Aside

Навлизаме ли в ерата на виртуалната реалност?

Темата за виртуаланатa реалност е нещо, за което отлагам да пиша повече от два месеца – много ми се искаше да сме първата агенция е България, която ще реализира подобна кампания, но …

Явно не сме!

Heineken могат да се похвалят, че са първата марка, която внася augmented reality технологията в България специално за партитата от турнето Heineken Star World Tour.

Augmented reality е технология, която става все по-популярна на Запад, защото позволява на потребителите да смесят дигиталните технологии и реалния образ на елементите от обкръжаващата ни среда, чрез компютърно генерирани иобрази като създава нова „виртуална реалност”. Използва се все по-масово в маркетинга и рекламата, не само заради интерактивността на технологията, но и защото позволява на потребителите да погледнат на продуктите по нов, нестандартен начин.

Augmented reality на Heineken е част от новосъздадения сайт на марката www.heinekenmusic.bg. Всеки, включил се в турнето на Heineken,получава специална карта, която може да активира през музикалния сайт. Именно кода от картата е ключът към augmented reality-то. Поставен пред уеб камерата на компютъра,  QR кодът на Heineken стартира 3D анимация, която се наслагва върху реалното изображене, което пресъздава камерата. Разработката на идеята отнема 2 месеца на агенция AKQA.

Пример за augmented reality:

Съжалявам, че не успях да запиша видео от augmented reality-то,  за което става дума в случая, но се оказа, че след регистрацията на картите в сайта, опцията за повторно зареждане на софтуера е невъзможно. За съжаление!

Вторият пропуск на кампанията е че изобщо нямаше да знам за иновативното решение, ако не бях прочела PR съобщенията в интернет (и не следях бирения бранш, по повод служебните ми ангажименти). Девойката, която раздаваше пропуските на партито във Варна в събота изобщо не спомена за кода на “VIP картите, комплимент от Heiniken” и за augmented reality, а когато я попитах дали могат да ми го демонстрират, отгвоорът беше отрицателен поради липсата на уеб камера на лаптопа, който използваха за проверка дали картите са печеливши или не – всеки, присъствал на партитата с Алекс Раева, DJ Doncho и Heineken участва в томбола за голямата награда – парти в Heineken Music Hall в Амстердам и редица други предметни награди.

Въпреки това партито си заслужаваше, а иновативното маркетингово решение си заслужава да бъде отбелязано.

Смятам да посетя Heineken Live и на 28.08. /събота/– Планет, Варна, така че всички Twitter-и в региона могат да се замислят за възможността да си организираме варненски #twitterbloggerbeer, ако ли не- стискайте палци да спечеля една хавлия за плаж поне – жестоки са :-)

Снимки, клипчета и всичко останало около Heineken Star World Tour, можете да видите в профила на Heineken във Facebook.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, ,

Comments

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Ivelina Atanasova, Ivelina Atanasova. Ivelina Atanasova said: Навлизаме ли в ерата на виртуалната реалност? | Интернет маркетинг с MarkBit.net http://lnkd.in/d3P_sp [...]

  2. Технологиите се развиват и както се вижда се използват във все повече реклами, което не е за пренебрегване.

  3. [...] Навлизаме ли в ерата на виртуалната реалност? [...]…

Switch to our mobile site