Aside

Писмо до „Глобул”, по „Маркетинг на позволението” от Сет Годин

„Маркетинг на позволението” на Сет Годин е не само една от най-забележителните книги по маркетинг, излизали на пазара през последното десетилетие, но и революционна идея в маркетинга, като противовес на традиционния маркетинг на прекъсването. По повод това и поради личните ми терзани около прехвърлянето на телефонния номер, свързани с пълен отпор и липсата на каквато и да е комуникация от страна на Глобул, които само до преди два месеца ме тормозеха с нестихващ телефонен-спам, реших да напиша отворено писмо с надеждата тук да получа някакъв отговор на въпросите си:

Скъпи ми, „Глобул”,

ако все още не познаваш творчеството на Сет Годин и не си чел „Маркетинг на позволението”, препоръчвам ти да го направиш възможно най-бързо. След като прехвърлянето на телефонните номера стана „безпроблемно” и безплатно, оставам с впечатлението, че имаш притеснения относно процентът твои потребители, които прехвърлят номерата си към конкурентните мобилни оператори и ти започна все по-масово да прилагаш не-позволени и категорично не-маркетингови похвати, за да ни принудиш да останем твои абонати.

Ще се постарая да не замесвам останалите в собствената си одисея и да не говоря общо, въпреки че чистосърдечно насърчавам всичко с подобни терзания да се разпишат в графа „коментар” под статията.

Като твой лоялен клиент вече над седем години, частица в мен тайно се надяваше да се разделим като приятели – тихо, мирно и с усмивка – всяко нещо има свой край, това е животът. Обаче ти, не, реши да играем напук и да стане по-най-грозния и най-шумния начин.

Първо ме тормози над три месеца със системни обаждания по телефона да ме убеждаваш да подписвам договор с теб. Ще преглътна това, че нито веднъж не ме попита дали ми е удобно да говоря по телефона и дали случайно не съм с клиент или на заседание, в среща. Не! Звъниш и започваш да ме занимаваш с проблемите си и намаляващия ти брой клиенти. След като ми звъниш, поне да беше чул какво ти обяснявах месеци наред – бих пре-подписала договор с теб ако ми предоставиш причина за това, аз си поисках телефон. Ти не – знаеш си своето – един милион безплатни минути. Добре де, ама хрумнало ти ли ти, че аз не съм кол център и всъщност нямам нужда от утроеният ти и упетореният ти пакет с минути, а имам нужда от интернет и от нов апарат. И да не ти е хрумвало, жалко че не бяхме толкова близки, да беше ме чул и да беше помислил над въпросите ми. Добре, че се стресна от заплахите ми да пусна жалба срещу теб и спама, на който ме подлагаше и спря да ми звъниш. Направи ме щастлива да знаеш. Бях щастлива, че не ми се обаждаше, представяш ли си? Сигурен знак, че връзката ни е изчерпана и трябва да се разделим.

Аз идвам при теб, казвам ти „Мили Глобул, край, до тук бяхме, ти пак се инатиш – не!” Ама как не, на сила хубост не става? Така да знаеш.

„Безпроблемното” ми прехвърляне се превърна в проблемен безконечен кошмар.

Пиша ти писма през контактната форма – мълчиш. Защо тогава изобщо имаш електронна пощенска кутия ако не я отваряш?

Идвам на място, питам те защо не ме пускаш да си ходя след като очевадно не правиш и най-малък жест, за да ме задържиш, служителите ти ми казват „не били бюро информация” – дано е бил неволно изпуснат коментар, а не масова практика, въпреки че и в това се съмнявам вече. Поне доколкото следя „алармите” за теб в Google. Виждаш ли, аз още се интересувам от теб, макар че сега го правя само, за да злобея по твой адрес.

Та да попитам отново, този път публично, защото така, мили ми Глобул, защо си мислиш, че си по-велик от закона и потребителите и кой те убеди, че клиентът няма право на избор и натрапчивият ти маркетинг и липса на комуникация, които не му дават избор ти правят услуга? Защо вярваш, че насила ще задържиш потребителите си, които вече са решили да се отърват от теб?

Ако не си запознат с „Маркетинг на позволението”, сигурна съм че в онлайн-книжарницата на “Нова визия” ще се намери едно копие за теб, отдели му няколко часа. „Това ще увеличи чувствително общата ти култура, маркетинговата ти компетентност и способността ти да мислиш стратегически.”

Винаги има надежда!

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, ,

Comments

 1. Borislav says:

  Mnogo tochno i vyarno

 2. Колко културно :) На кой оператор се прехвърли? Надявам се да е Виваком. Mtel sux до няма и къде. Не знам как е обслужването на Vivacom, надявам се да е по – добро от това на глобул и мтел…

 3. От половин година се опитвам да напусна една глобулска група. Знам само за двама, които успяха – и двамата починаха. (Това изобщо не е извратен хумор – поне не от моя страна!) Последното обещание беше, че на 11.10 телефонът ми ще бъде изключен. В 00:00 часа не беше. В 23:59 също не беше. Вече е 12.10 и чакам с нетърпение новия работен ден, за да продължа с разправиите…

 4. Интересно е , кога от “Глобул ” ще дадат отговор на това писмо!

 5. Всъщност от Глобул ми се обадиха по телефона 2 дни след публикуване на статията – за съжаление обяснението, което ми беше представено по телефона като вероятна причина защо ми отказват прехвърлянето беше абсолютна лъжа. Според тях причината беше несъответсвие между посочените данни от личната карта при подписване на първия ни договор преди 7 години и текущата, подменена след сключване на брака ми преди 4 години. За тяхна неволя, аз бях проверила тези данни два седмици по-рано и според сътрудник на Глобул съм обновила информацията, когато смених адреса, на който да получавам месечната си фактура и текущите данни в системата им съответстваха на данните от текущата ми лична карта.

  Въпреки лъжата, забавянето, мълчанието и пълния темерутизъм от страна на Глобул, 4 дни след публикуване на “отвореното писмо” в МarkBit, бях прехвърлена към Виваком без да се налага да подавам жалба в Комисията за защита на потребителите, което беше следвашата стъпка!

 6. Ивелина Атанасова says:

  Мариана, директно отиди и пусни жалба в Комисята за защита на потребителите, така Глобул ще имат точно 1 месец, за да ти дадат становището си или просто да уважат правото ти да напуснеш групата. Докато търговците не се научат да уважават потребителите си и да се борят ЗА тях, явно потребителите трябва да се научат да се борят СРЕЩУ търговците.

 7. Мими says:

  И аз искам да сменя оператора си – от Глобул на Вивател… През всичко това ли ще трябва да мина ?! … Благодаря за информацията, ако намеря по-лесен начин, ще дойда да го споделя тук. :)

 8. Ивелина Атанасова says:

  Надявам се не, но е добре да имаш едно наум :-)

Switch to our mobile site