Aside

Доклад: Интернет маркетинга през 2010г. – тенденции и особености

Асоциацията на дигиталните агенции има за цел да даде гласност на най-добрите интернет маркетинг практики по света и се бори за развитие на индустрията и „образоване” на потребителите. Последният доклад на Society of Digital Agencies (SoDA) е проведено сред повече от 1000 специалисти по интернет маркетинг  и клиенти от целия свят.


Няма съмнение, че дигиталният маркетинг продължава своята възходяща тенденция, а една от „най-традиционните” американски компании Форд вече се дава за пример като най-успешната компания в автомобилната индустрия на Америка именно заради интернет стратегията си. Защо ли? Защото Форд реализираха 1 млрд. долара печалби за третото четиримесечие на 2009г. след като започнаха да отделят по около 25% от маркетинговия си бюджет за интернет маркетинг и социални медии.


Докладът на Асоциацията на дигиталните агенции – 2010 Digital Marketing Outlook съдържа около 70 страници статистики и изводи, направени след проведени проучвания на американския пазар и този в  Русия, Южна Америка и Мексико. Разгледани са очакваните тенденции, промяната на платформи, социални медии и др.


Ето част от ключовите аспекти:

Бюджет за онлайн маркетинг

 1. Очаква се през 2010 г. 2/3 от маркетьорите да запазят бюджетите си от миналата 2009г. или да го увеличат,
 2. Приблизително 70% планират да увеличат (1-30%) или значително да увеличат (30% +) собствените си или придобитите си медии (За справка кои са собствени медии, придобити медии и безплатни медии според Forrester Research виж таблицата)
 3. Най-важните приоритети за 2010 г. ще бъдат социалните мрежи, съответно интернет приложенията и интернет комуникацията при обслужването на клиенти.

Тенденции

 1. Мнението на клиентите ще бъде по-важно от всякога
 2. Споделянето ще еволюира – мястото ще стане ключово, а скоростта, с която мненията на потребителите се разпространява ще е от решаващо значение. И най-вече – ще се залага на „емоционалните” връзки с потребителите
 3. 2010г. ще бъде началото на края на банер-рекламите
 4. Брандираните безплатни приложения ще заместят част от платените медийни канали
 5. 40% от трафика ще бъде през мобилните телефони

Социални медии

 1. Социалните медии ще се използват все по-често през мобилните телефони
 2. Измерването на маркетинговите действия ще стават все по-важни ( вж. Guerrilla marketing),
 3. Търсенето в реално време е обвързано със „статуссферата”,
 4. Потребителите ще изискват таргетирано съдържание – успешните търговци ще трябва да съумяват да бъдат на няколко различни места едновременно и да предлагат различни възможности и оферти на клиентите си, според ситуацията и моментното им настроение

Two Thousand and Ten Digital Marketing Outlook


Въпреки, че докладът не засяга Европа и в частност България, смятам че направените изводи засягат пряко и българския пазар и бизнес. Отделете половин час, за да го прочетете и ако съм успяла да ви заинтригувам ще се радвам да споделите какво мислите и как вие оценявате текущото състояние на пазара и предсказаните тенденции.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , , , , ,

Switch to our mobile site