Aside

Проучване: инвестициите за email маркетинг, social media маркетинг и SEO се увеличават

Специалистите по email кампании и директен маркетинг ExactTarget публикуваха тази седмица резултатите от направено от тях проучване, според което  маркетьорите планират да увеличат инвестициите за е-мейл кампании, маркетинг в социални медии и други нетрадиционни интернет канали в рамките на 2010г.

54% от анкетираните 1000+ маркетьори заявяват, че ще увеличат бюджетите си за е-мейл маркетинг, а 66% планират да инвестират по-големи суми в social media маркетинг, въпреки че търговци около 80% от тях признават, че изпитват затруднения да проследят и анализират възвращаемостта от усилията си там.

„Задълбавайки” по въпроса за социалните медии, изследването показа, че това е “най-бързо разрастващия се дигитален маркетинг канал.” Под социални медии изследването разбира всичк комуникационни сайтове – от Facebook до блоговете.

Повече от 70% от анкетираните са увеличили инвестициите в социалните медии – Facebook и Twitter с цел създаването на „емоционална” връзка с потребителите и около 65% са инвестирали в платени статии, публикувани в блогове и сайтове за ревюта.

Линус Грегориадис, директор Маркетингови проучвания в Econsultancy заявява, че социалните медии са зона, за която фирми ще бъдат склонни да инвестират по-големи суми през 2010 г., но това в никакъв случай няма да е за сметка на разходите за SEO и е-мейл маркетинг кампании.

Петдесет и един процента казват, че планират да увеличат бюджетите си за платени резултати в търсачките, а 56% – за мобилен маркетинг.

13% от маркетьорите планират да намалят общите си бюджети за маркетинг, а 42% да не променят техните стойности през настоящата спрямо миналата година.

Използвам статията и проучването, за да напомня, че на 25.февруари в Интерекспо център София Майкъл Лийндер ще бъде лектор на email Masterclass – печеливши email маркетинг практики за всички мениджъри и специалисти по маркетинг, търговци и търговски директори и всички, които използват или биха искали да използват директния маркетинг за своя бизнес.

Преференциалните такси за ранно записване са до 12.февруари!!!!


About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, ,

Comments

  1. Ели says:

    Интересни резултати Иве. Но в България все още плахо подхождат към email маркетингаи въобще към общуването в социалните мрежи. Може би, защото не считат за необходимо да създават “емоционална” връзка с потребителите си, ако са му продали нещо, продалли, ако се върне при тях добре, но иначе да идва следващият.
    Ако някой вложи средства да проучи нашият пазар ще има много интересни резултати и над тях си заслужава да се помисли повече.

  2. Ивелина Атанасова says:

    Ели, права си. Въпреки това съм убедена, че кризата ще промени ситуацията и бизнеса като цяло – по-добре да следваме тенденциите, вместо да си заравяме главата в пясъка и да си мислим, че сме “най-великите”.

Switch to our mobile site