Aside

Сайтовете за групови пазарувания като онлайн маркетинг инструмент

Как можем да превърнем сайтовете за групови пазарувания и намаления в инструмент за маркетингов анализ?

Вече всички знаем какво значи групово пазаруване. Няма да ви занимавам с това къде и как възниква в сегашната му форма, но идеята не е толкова нова като цяло. Много автори споменават използването на методите на “огромните намаления” като инструмент за промотирането на нов стартиращ бизнес, продукт или услуга. В наскоро прочетената от мен книга “Кешвъртайзинг” също се споменава тактиката, при която се прави 50% отстъпка, за да се даде възможност на клиенти да изпробват дадена стока или услуга. Споменава се и за промоция от типа “плати едно, вземи две”.
Според автора на книгата, силата на този тип промоции е да се привлече вниманието на голяма маса потребители към “стартиращи бизнеси”. Целта е клиентите да тестват  продукта или услугата и да узнаят за новия бизнес. Този тип промоции са подходящи и в много други ситуации, но в тази статия няма да се фокусираме върху това.

Маркетингов инструмент?

Тук искам да обърна внимание на нещо, което остава в страни от “шумотевицата и суматохата”, които създадоха сайтовете за групово пазаруване напоследък и не му се обръща сериозно внимание. Имам впечатление, че сайтовете за групово пазаруване и отстъпки остават недооценен маркетингов инструмент, въпреки че биха могли изключително успешно да се използват за маркетингови проучвания и то много директни, прецизни, евтини и бързи. Това е така, защото сайтовете за груповo пазаруванe и намаления привличат голям брой потребители. Би могло да се каже, че тези сайтове са  “пазарно място на стероиди” — много потенциални купувачи и продукт със супер ниска цена, предлаган за лимитиран период от време.

Бързо и прецизно

Офертата се вижда от много хора за кратко време. Ако се договорите с представител на сайта за групови пазарувания и намаления, може да пуснете няколко различни варианта на продуктовата промоция един след друг и по този начин да се ориентирате какво върви най-добре и точно под каква форма най-добре се възприема от широката публика.

Харесва ли се продуктът / услугата?

Ако пускате нов продукт на пазара, чрез различни промоции в сайт за групови пазарувания и намаления, можете лесно да разберете дали има интерес към продукта, защото каквито и отстъпки да правите, ако “продуктът ви не струва”, той няма да се купи изобщо. Така ще се убедите дали продукта се приема, преди да започнете да инвестирате  пари за реклама.

Допълнителни статистики

При определена договорка, можете да изискате различни статистики за посетителите на сайта за групово пазаруване, както и допълнителна информация. Всеки един сайт за групово намалене има статистики на посещенията и всички други метрични показатели, които могат да ви бъдат изключително полезни при идентифицирането на таргет групата за  нов продукт – в случая нещата ви се сервират наготово, тъй като таргет групата се самоопределя.

Директен диалог с клиента

Другото преимущество на сайтовете за групово пазаруване е формата за директен диалог с клиентите , която позволява да разберете дали предоставената информация за продукта е достатъчна или не, какво трябва да се добави и как се възприема отстъпката. Един пряк диалог с клиентите е безценен и може да спести хиляди левове.

Ясно и бързо ще разберете дали това, което предлагате предизвиква интерес, защото ако такъв липсва,  броячът за закупени ваучери ще остане на нула, а коментарите и запитванията за офертата ще отсъстват.

Автор
Свилен Николов е маркетинг консултант на сайта за групово пазаруване Deals.bg. Той ще бъде тук, за да отговори на вашите въпроси в коментарите.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, ,

Comments

 1. Сайтовете за групово пазаруване
  предлагат атрактивни оферти и отстъпки до 90% за хотели, екскурзии, спа, заведения, ресторанти и най-различни стоки и услуги. Също така предлагат на своите партньори възможността да привлечат много нови клиенти и да рекламират безплатно своя бизнес. Като цяло ставаме свидетели на една нова вълна в сферата онлайн пазаруването, която е на път измести досегашните електронни магазини и аукциони и да предложи много по-големи възможности както за бизнеса така и за потребителите.

 2. Определено са ново, интересно и силно оръжие, но дали прекалено бързата и наситена поява на подобни места няма да направи така, че те да се самоизядат ?

 3. Сайтовете за групово пазаруване са доста успешни по мои наблюдения. Аз лично се радвам, че човек може да си купи най-различни неща с такива големи отстъпки :)

 4. Ивелина Атанасова says:

  Когато нещо стане “модерно” първосигналните реакции обикновено са подобни, после следва “чистка” и накрая “най-добрите” оцеляват – лошо няма, пазарът сам ще регулира ситуацията.

 5. Всяко чудо за три дни. Преди няколко месеца бяха адски популярни аукционите с търгове и пак имаше десетки сайтове, но в последствие хората спряха да ги ползват и сайтовете умряха.
  Очакваме това да се случи и при груповото пазаруване.

 6. Ивелина Атанасова says:

  Лошо няма, то така се прави бизнес – проба/грешка, проба/ грешка и накрая …… бум, събуждаш се милионер! :-)

 7. Вчера телевизиите нанесоха доста сериозен удар по груповото пазаруване. Голям трън в окото им е тоя интернет на тях…

 8. … ще вземе да им посяга към рекламните бюджети. :-)

 9. Според мен чара на груповото пазаруване изчезва! До няколко месеца ще забравим що е то колективно пазаруване

 10. Все още не си усетил чарът на груповото пазаруване … почакай малко да се откажат ентусиастите без план и бизнес визия и тепърва ще се насладим на този бизнес модел, отговарящ на потребителските ни потребности.

Switch to our mobile site