Aside

Очакваните тенденции при социалните медии за 2010г.

В началото на годината е нормално по-голяма част от публикациите да са на тема “Ретроспекция на 2009г.” и “Прогнози за 2010г“. Естествено, че няма да изменя на традицията и след като предходната тема се занимаваше с очакванията за маркетинга през 2010г., тази ще засегне “любимите ми” социални медии.

През 2009 г. се наблюдаваше експанзивно увеличение на потребителите на социалните медии – според  Nielsen Online, потребителите на Twitter са се увеличили с около 1382% и са достигнали 50млн., Twitter беше обявена за дума на 2009г. във Великобритания, Facebook превиши потребителите на MySpace и регистрира 350 млн. профила, от своя страна MySpace закупиха iLike – най-популярното приложение на Facebook.

Какви са очакванията социалните медии през 2010 г.?

1.Социалните медии ще са все по-малко социални

Социалните медии – блогове, форуми, социални мрежи стават все популярни и печелят почитатели по цял свят. По-важното е че стават все по-важни за бизнеса – обратната връзка и комуникацията с потребителите помага на бизнеса да ги използва за brand awereness реклама, за изграждане на имидж и за създаване на шум около марката. Това ще направи социалните медии все по-малко социални, превръщайки ги в поредния канал за реклама. Темата е изключително популярна в Източна Европа напоследък и обещавам да й обърна по-сериозно внимание в близките публикации.

2. Фирмите търсят потребителска маса

Напоследък все по-често попадам на обяви от типа „Купувам 12 000 фена за група във Facebook” или “Купувам последователи в Twitter”, тарифите вървят по около 30-100 долара. Това означава, че западните ни колеги са се ориентирали бързо в носите интернет тенденции и са запознати със „синдрома на стадото”  - щом всички са там, значи продуктът е качествен и фирмата си заслужава. Набирането на широки потребителски маси има две преимущества: това привлича нови „незакупени” потребители и почитатели на марката, второ – съсредоточаването на потребителите в интернет намалява разходите за обслужване на клиентската маса.

3.Лични ли са личните ни данни?

Подобни обяви повдигат отново въпроса за защитата и притежанието на личните данни – снимки, електронни адреси, телефони и всички останали данни, които се публикуват в социалните мрежи. Компании като BlueKai и eXelateactively имат предмет на дейност „колекциониране на лични данни”, които след това продават на своите партньори с цел по-доброто таргетиране на целевата аудитория и опознаване на целевия пазар.

4.Социалните медии станаха сериозен играч на пазара и вече заслужават внимание

Голямата популярност на социалните медии е ниша за всички фирми, които разработват приложения за социалните медии – игри, викторини, тестове и какво ли още не, стига да привлича вниманието, да се разпространява лесно и да носи бранда на фирмата.

5.Наличието на корпоративна социална политика е задължително (спазването й също!)

За това колко задължително и колко важно е една фирма да има политика за използване на социалните медии съм писала не веднъж, пак ще го кажа – поведението на фирмата в социалните медии трябва да отразява не само собствената й визия и отношението й към клиентите й, но и към нейните служители (добре е служителите на фирмата също да участват в онлайн дискусиите – открито, стоейки зад имената и продуктите си), отношенията й и връзките й с конкурентите. Всички, което една фирма не разкрие сама, ще бъде разкрито от нейните конкурент, рядко по начин, който ще й донесе облага.

6.Мобилните телефони са се превърнали в неразделна част от ежедневието на потребителите

Приблизително 70% от фирмите забраняват достъпа до социалните медии на служителите си от работните им места. Същевременно продажбите на смартфони се увеличава лавинообразно. Ще бъдат ли използвани смартфоните за задоволяване пристрастеността на служителите към социалните мрежи – (Има официално призната диагноза, която се поставя от лекари „маниакално пристрастяване към Facebook „, 11% от потребителите на Twitter пишат съобщенията си, докато шофират )?

Освен това увеличеният брой на притежавани смартфони от страна на потребителите дава възможност за нови, разчупени методи за използване на мобилната реклама – искрено се надявам досадните СПАМ съобщения, тип игрите на Globul да бъдат заменени от иноватични и креативни игри и промоции, които носят полза на потребителите и се използват с цел brand awereness реклама на продуктите.

7.„Споделянето” ознaчава по-малко e-mail-и

По-голяма част от блоговете, онлайн изданията на вестници списания поставят бутон за споделяне в различните социални мрежи като Facebook  и Twitter (аз си имам и за Favit), което означава че все по-малко потребители ще изпращат интересни факти и статии на приятелите си по електронните пощи.

8.Нови банер формати

С цел насърчаване креативността в областта на дигиталната реклама Асоциацията на издателите на онлайн реклама (Online Publishers Association) одобриха нови формати на банер -рекламите през 2009г. Това са:

 • 336 х 860 рх, които изглеждат като вградени в страниците;
 • 468 х 648 рх или т.нар. XXL Box, които дават възможност да се прелистват страниците, докато се гледа видео файл;
 • 970 х 428 рх, които се появяват на почти цяла страница и след това се „изтеглят” към горната част на страницата

За сравнение, най-използваните формати на банер реклама са:

 • 125 х 125 рх и 250 х 250 рх (блогове)
 • 120 х 90 рх (Button)
 • 300 х 250 рх;
 • 728 х 90 рх;

9.Стандартизация при медия закупуването

Тази тема интересува индустрията в световен мащаб, защото стандартизацията би означавала опростена процедура, за която е нужно по-малко време.

В България началото беше поставено с българската IAB, оглавена от Жанет Найденова.

Бутон за споделяне

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , , , ,

Comments

 1. Виолина Петрова says:

  Всичко това е много интересно. На мен лично 2-ра и 3-та точка са ми най-любопитни :) Факт е, че регистрацията в социалните мрежи на практика не може да гарантира каквато и да е защита на личните данни. Но пък точно затова никой не те задължава да предоставяш каквато и да е информация, която не желаеш да попадне в нечии “чужди” ръце. Друг е въпроса, че по принцип ако не желаеш да се “разголваш” пред света, никой не може да те накара да го направиш – просто няма да се регистрираш!
  А че социалните медии все повече заприличват на канал за реклама в уеб и губят облика си на средство за комуникация и споделяне (не че превръщането им в реклама изключва това), е безспорно, но това всъщност си е естествения ход на събитията и на практика е неизбежно! И в крайна сметка това развитие може да се разгледа от две страни с различни гледни точки – от страна на бизнеса то представлява чудесно ново средство за влияние, а от гледна точка на потребителите – за съжаление носи доста негативни емоции (макар често, поне според мен, може да даде доста полезна информация със съдържанието, което предлага дадено рекламно съобщение или друга форма на представяне)

 2. spodeli says:

  Супер е темата, много се радвам на темите за социалните медии.

 3. Ивелина Атанасова says:

  И на мен ми е любима тема :-)

 4. [...] са очакванията социалните медии през 2010 г.? | e-Marketing Blog http://markbit.net/2010/01/socialni_medii_2010/ в Любими преди 4 минути edno23.com Начало контакти [...]

 5. 10. :) Разделяне на потребителското съдържание от рекламното
  Добивайки зрялост, социалните медии се стремят в максимална степен да разделят потребителското съдържание от рекламното от гледна точка на неговото публикуване. Или по друг начин казано, да ограничат безплатната реклама, а да предлагат своите рекламни услуги.
  Няколко примера от Facebook:
  - Отделиха поканите за страници от поканите за приятелство и ги направиха почти невидими;
  - Ограничиха публикуването на произволни рекламни линкове в страниците;
  - Страниците с обща тематика се превърнаха в “community pages”, собственост на Facebook,
  - Facebook Ads – тяхната рекламна платформа доби популярност.
  Маркетинг специалистите трябва да проявяват все повече изобретателност.

Switch to our mobile site