Aside

Тъмната страна на augmented reality

Не винаги “новото” е равносилно на “добро” и не винаги “доброто” е равнозначно единствено на “положителен успех”. Какво би се случило ако разберете, че някой умишлено саботира марката ви и вие не можете да реагирате по никакъв начин?

Ето още един пример за това как корпоративно лого на компания е вплетено в концепцията augmented reality – този път примерът е негативен:

British Petrolium “the leak in your hometown

Augmented reality приложението наслагва дигитално логото на British Petrolium повреден ауспух, който символизира щетите, които компанията нанася върху природата. Въпросът е, не нанася ли iPhone Apple приложението не по-малка щета и върху имиджа на марката чрез подобно негативно внушение? Възможно ли е да бъде защитен имиджа на корпоративното ни лого и начините, по които обществото си позволява да го използва? Допуснали ли са в случая Apple грешка, че са позволи на разработчиците да добавят подобно „оскверняващо” приложение в своята база данни или самите разработчици трябва да бъдат преследвани? Изобщо носи ли някой наказателна отгoворност в случая или British Petrolium трябва да подминат с усмивка и самоирония случая?

Освен, че предлага изключително нестандартни и провокативни рекламни решения, понякога дигиталният маркетинг може да бъде „нож с две остриета”, защото голяма част от приложенията и подходите все още не са обсъдени и не подлежат на законови разпоредби. Няма ясни правила и становища какво точно е позволено и какво и не. За съжаление това води до ненаказано уронване на авторитета и имиджа на компаниите и невъзможността им да се защитят и да реагират адекватно.

В интервю за UgoTrade разработчика на augmented reality приложения –Анселм Хук казва, че „когато едно изображение стане хипервръзка, начинът по който ще бъде използвана зависи единствено от въображението на разработчика. Дали логото на McDonalds ще се превърне в символ на вкусни и изгодни предложения за обяд на ниски цени или ще бъде използвано като антипод на ресторант за органична, здравословна храна в близост, никой не може да бъде сигурен.”

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

  1. [...] Тъмната страна на augmented reality [...]…

  2. петър says:

    супер е, наситина

Switch to our mobile site