Aside

Тенденциите на 2011г.: Фокус на маркетинг стратегията и Facebook “манията”


“Стратегията по време на цялата ми кариера е била да играя така, че да получа всяка роля която някога бих пожелал. Винаги съм мразел да си мисля, че нещо може да не ми достигне, за да я имам.” – Джак Никълсън.

Всяка компания и всеки професионалист мечтае и се стреми към развитие и растеж. Това е смисъла на бизнеса. Ясната маркетинг стратегия и фокус на целите увеличава не само продажбите, те носят и респект, уважение, разпознаваемост на марката и лоялност на потребителите й. Стратегията е тактиката, чрез която компанията ще постигне всичко това по възможно най-ефективния икономически начин.

В ерата на дигиталните комуникации, когато гласът на един събужда реакциите на хиляди потребители, маркетинговата стратегия трябва да бъде различна, иновативна, креативна и задължение на всяка компания е да експериментира. Различността и „лудостта” в избраните изразни средства не трябва да противодействат на корпоративния имидж и политика, но трябва да отличават сред множеството.

По един или друг начин социалните медии винаги се оказват замесени, затова все по-често започваме да споменаваме Facebook „манията” и поставяме все по-често социалната мрежа в центъра на маркетинг стратегиите.

“Преди живеехме на село, после заживяхме в градове, а сега живеем в интернет!”, казва Шон Паркър,  един от актьорите в „Социалната мрежа”.

Facebook преживя невероятен ръст и развитие през 2010 година. От една страна броят на потребителите му се увеличи неимоверно – още през юли те достигнаха 500 милиона. За всички, които считат, че това са основно тинейджъри, бързам да подчертая, че според официалните доклади, които бяха разпространени през август, едва 28% от Facebook потребителите са на възраст 12 и 24години!

От друга страна бяха добавени редица нови функционалности, които направиха социалната мрежа изключително атрактивна и за бизнеса. Сред новите функционалности са: бутонът „Харесвам”, Facebook Places, Facebook групите, Facebook кредитите и очакваната съвсем скоро интеграция между Facebook и Skype, както и между Facebook  и електронната поща.

Когато добавим към това и факта, че Facebook е достъпен не само през компютъра, но и на екрана на мобилните устройства и дори на телевизор, за никога не би трябвало да е изненада, че това е тенденция, която се превръща в неизменна част от социалния  ни живот.

Компаниите и марките не могат да си позволяват повече да игнорират Facebook и социалните мрежи и да се страхуват от присъствието си там, защото те вече са част от живота в социалните мрежи. Маркетингът „от уста на уста” притежава огромен потенциал по отношение на връзката с клиенти, създаването на лоялност и директния маркетинг.

Как изглеждаше 2010г. за Facebook на страниците на NewTrend.bg?

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Ivelina Atanasova, Ivelina Atanasova. Ivelina Atanasova said: Тенденциите на 2011г.:Фокус на маркетинг стратегията и Facebook "манията" | Интернет маркетинг с MarkBit.net http://t.co/rn9kWxz #MarkBit [...]

Switch to our mobile site