Aside

Тенденциите на 2011г.: Видео игрите – мобилни и уеб приложения

“Предпочитам да се забавлявам и се надявам да съм успял да науча и другите да го правят.” Уолт Дисни (1901-1966)

Рекламите и посланията, които те разпространяват дават информация за продукта, за неговите характеристики и приложение. Рекламите изграждат бранда и разпознаваемостта на марката, но няма по-добър метод за увеличаване на продажбите и повишаване на лоялността към нея от забавленията. Именно това прави дигиталните брандирани игри толкова популярни и ги превръща в една от тенденциите на 2011г.

Емоциите и усещането, което може да създаде десетминутното виртуално разкопаване на градината или доенето на кравата в обедната почивка е в състояние да обвърже изключително силно на емоционално ниво потребителите с марката. Стига нейното присъствие да е ненатрапчиво и да не измества фокуса на забавлението. Извън обхвата на директния маркетинг, принт и онлайн рекламата, забавлението и брандираните игри са най-добрият маркетингов похват да бъде достигната аудиторията и да бъде спечелено нейното внимание и доверие.

Всъщност,  пазарният дял на онлайн видео игрите в САЩ надмина този на филмовата индустрия през 2008 г., а разпределението на мъжете и жените сред аудиторията им е вече почти пропорционална, според данните посочени в инфографиката на Entertainment Software Gaming Board.   Благодарение на интернет, конзолите от новото поколение, смартфони и социални мрежи, достъпът до видео игрите никога не е бил по-лесен. Когато към това се добави и факта, че около половината от 500-те милиона потребители на Facebook играят game-приложения в рамките на платформата, за никого не е изненада, че брандираните игри и рекламата във видео игрите са една от тенденциите на 2011г.

Ето кои бяха някои от най-интересните събития около видео игрите и тенденциите в техния пазарен дял и маркетингово приложение, които привлякоха вниманието ни в NewTrend.bg през 2010г.

Ако все още се нуждаете от доказателства, че видео игрите ще разширяват все повече пазарния си дял и ще завладяват сърцата на потребителите, вижте видеото долу. Това беше най-вдъхновяващата за мен видео-презентация, излъчена в рамките на състоялия се в събота TEDxBG 2011.

Според Джейн Макгонигал стратегическите видео игри като “Светът на Уоркрафт” могат да обединят играчите около конкретна идея или директно поставен им проблем и дори да им подскажат как чрез игра да разрешат виртуални проблеми, които съществуват и в реалния свят. Лекторката смята, че игрите са в състояние да спасят цели цивилизации и че 21 милиарда часа седмично, инвестирани в игра на видео игри могат да спасят света.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Том4о. Том4о said: RT @IvAtanasova: Markbit.net: Тенденциите на 2011г.: Видео игрите – мобилни и уеб приложения http://ow.ly/1aPlSl [...]

  2. Наистина ми хареса обяснението за покачването на лоялността и достигането на определен таргет (обвързването му с бренда) чрез он-лайн приложенията.

  3. Ивелина Атанасова says:

    Коментарът ти може само да ме радва, Тихомир. Благодаря!

  4. Kremen Hristov says:

    Gartner: 15 прогнози за ИТ през следващите 3 години

    http://www.novinibg.com/news/17438

Switch to our mobile site