Aside

BrandZ 2009 -топ 100 на глобалните марки за 2009г

BrandZ_Top_100_2009

Икономиката може да и да е в рецесия и прогнозите за сектора да са мрачни, но тази година за пръв път от началото на проучването, компанията Millward Brown Optimor BrandZ съобщава за първата в света марка, чиято себестойност се равнява на 100млрд.долара – Google. Стойността на интернет компанията е нараснала с 25% в сравнение с изминалата  2008г. година или това са почти   32млрд.долара.

Въпреки сътресенията в световната икономика, себестойността на най-скъпите 100 марки в световен  мащаб се е увеличила с 2%  в сравнение с миналата година, или с други думи, към 2009г.общата себестойност на 100-те най-скъпи марки в света възлиза на 1.95 трилиона долара. Общо 85 от 100-те марки продължават да бъдат част от класацията, съставена миналата година. По категории, най-големият спад е в сферата на застраховането (-48%), следван от автомобилния бранш (-22%) и финансови институции (-11%). От другата страна на медала са мобилните оператори, които бележат 28% ръст, следвани от безалкохолни напитки (24%) и кафето  (18%).

Рецесията няма обаче отрицателно въздействие върху всички марки и категории, една от положителните тенденции е нарастване популярността на дейностите от вкъщи, които традиционно се осъществяват на друго място. Пример за това е онлайн търговията, при  Amazon  това води до 85% ръст, а при еBay  до +16%.

По същия начин се е увеличила себестойността и на марките кафе, които  потребителите са избрали за консумация в дома си –  Нескафе (+23%), Nespresso (+27%).

Евтините марки също са направили пробив в класациите – търговецът на дребно Aldi се появява за пръв път в топ 100 с 49% увеличение на стойността на марката. Ниски цени са  са се наложили  и при облеклото – Н & М изживяват ръст в себестойността на марката в рамките на 8% благодарение на няколко впечатляващи сътрудничества с известни дизайнери.

Няма как да се скрие, че колебаещите се финансови пазари оказват пряко въздействие върху потребителските навици. През последната година е отчетен спад в продажбите на био-храни, но пък са се покачили продажбите в заведенията за бързо хранене – McDonald’s (+34%), цигари –  Marlboro (+33%)  и алкохол – Budweiser (+23%),   Johnnie Walker (+42%). Питър Уолш, директор на BrandZ, казва: “McDonald’s продължава да е марка, която хората смятат за изчерпана, но тя е запазила своите ценности и успя да натрупа значителен опит  – това е техният ключ към успеха.”

Оценка себестойността на марките- каква полза има от това маркетинга?

По време на рецесия и изобщо когато времената са трудни, фирмите, които инвестират в своите марки могат да защитят бизнеса си и да им помогне да растат. Проучванията са доказали, че особено по време на криза потребители търсят марки, на които вярват и които са изградили доверие у тях като клиенти.

Проучването на BrandZ показва, че търговските марки са ценен актив и една стабилна марка е равносилна на финансов успех. Силните марки се ползват от различи конкурентни предимства, защото при тях силата, която носи марката намалява бизнес риска, имиджът на марката намалява разходите за навлизането в нови категории и помага на фирмите при завладяването на нови територии.

Методология на проучването на BrandZ
Проучването, което прави BrandZ е едно от най-мащабните в цял свят, защото то изследва настроенията на хората по отношение марките, които купуват. Проучването покрива продукти, които са разделени в 443 категории. Изследването се провежда в 30 страни и покрива хиляди марки.

За целите на класацията BrandZ, маркетинговата агенция Millward Brown Optimor оценява марките на три етапа:

 • Първо се създава база данни с нематериалните активи на дружествата, разпределят се по марки и страни, в които се оперира. Данните от тази класификация почиват на публично достъпни финансови данни от Блумбърг, Datamonitor (www.datamonitor.com) и собствени проучвания;
 • На втория етап се прибавят печалбите от, да речем,  ценовите маржове. Тези данни се основават на данните от изследванията за лоялност, които са част от базата данни на BrandZ;
 • Третият,  последен етап са научно-изследователските проекти и предвиждания за стойността на марката за в бъдеще, които се основават на пазарните оценки, на оценките на риска, профила на марката и  потенциала й за ръстеж

Top 100 Brands 2009

btn_download btn_download_retail

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

 1. Много интересна статия,
  мерси, че си я споделила с нас :)
  Надявам се, скоро в топ 100 да има и българска марка!

 2. Ивелина Атанасова says:

  Оооооо, би било прекрасно, но като гледам с какви мащаби ще трябва да се конкурираме не знам колко скоро ще е :)

 3. [...] за стоте най-скъпи марки на 2009г., според доклада на Interbrand BrandZ Top 100 се представят най-зле. И това е нормално! Основният [...]

Switch to our mobile site