Aside

Дрейтън Бърд: Научете се да четете, преди да започнете да пишете

Ако някога сте си мислели, че добрият текст и добрата реклама е най-нестандартната и най-креативната реклама, то Дрейтън Бърд категорично ще промени становището ви. Според него – очевидното продава!

Както и честността, умението да очароваш и да изненадваш приятно клиентите си.

Дрейтън Бърд е един от световнопризнатите и известни експерти по директен маркетинг в света, за когото легендата Дейвид Огилви казва, че знае повече за директния маркетинг от когото и да е било друг.

Дрейтън Бърд беше за трети път в България, отново по покана на „Интер Контакт България” и този път повод за посещението му беше неговият Мастърклас по Копирайтинг. Събитието събра над 350 маркетинг специалисти, рекламисти и професионалисти, които се интересуват от реклама и текстове, които продават, а пропуските за събитието в София бяха разпродадени около 2 седмици преди началото на събитието.

Представянето на Дрейтън Бърд беше наситено с типичния британски хумор и полезни съвети. Най-важните, сред които бяха:
1. Планирайте
2. Брифирайте
3. Мислете
4. Оценявайте
5. Коригирайте и редактирайте до съвършенство

Без да се пренебрегва, че това, което продава са ЕМОЦИИТЕ!

За директната поща

Заглавието на съобщението трябва да дава информация за проблема и начините за неговото решение и да предизвиква адресата да го прочете до края. Бърд сподели, че препоръките, особено ако са съчетани със снимки на действителни хора и техните имена увеличават обратната връзка и продажбите.

Съобщенията трябва да са лични, за предпочитане на малко име, а послеписът освен, че носи посланието, което потребителите запомнят най-добре, често повишава и отговорите на една кампания.

Важно е съобщенията да завършват с име и подпис. Това придава автентичност на рекламата.

Най-важното при директната маркетинг комуникация (и не само!)

„Никога не обещавай повече, от колкото можеш да дадеш и винаги изпълнявай това, което си обещал.”

 

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , , ,

Comments

  1. Много се радвам, че си споменала емоциите. Аз смея да твърдя, че емоциите са единственото нещо, което продава, тъй като всичко друго произтича от тях. Може и да греша, но ако съдя по себе си – о, да!

    Хубава статия, Иве.
    Поздрави :)

  2. Ама и само с четене не става, просто трябва да почне да се пише, а било то и лошо в началото :)

Switch to our mobile site