Aside

Всичко за е-мейл маркетинга в един ден!

Michael Leander

Семинарът на Майкъл Лийндер и Интерконтакт, България беше забележителен! Казвам го най-чистосердечно и искрено.

Майкъл Лийндер е от онези лектори, които дори само да гледаш и наблюдаваш си заслужава всеки инвестиран лев и минута. Лекцията на Майкъл е като “урок на живо” по ораторско майсторство –  от повишаването и понижаването на гласа за привличане вниманието на публиката до промяна кинетичното й състояние. Прекрасен оратор, изключително увлекателна лекция с много факти и цифри, поднесени с тънка и приятна доза на хумор.

Според доклад, проведен от Focus Integrated, компанията на нашия лектор, тенденциите и най-популярните маркетинг канали през 2010г ще са:

 1. email кампании – 40%,
 2. организирането и провеждането на специални събития и семинари – 38% и
 3. социални мрежи – 38%.

Най-важното условие обаче е всяка усилие да е подчинено на permission маркетинга.

Предимства на всеки от каналите:

 1. email кампании са бързи, евтини и таргетирани
 2. организирането и провеждането на специални събития и семинари позволява на компаниите да осъществят личен контакт и да обвържат емоционално своите клиенти, а
 3. социалните мрежи позволяват на бизнеса да оптимизира разходите си, концентрирайки голяма част от потребителите на едно място.

Какви ще са тенденциите през следващите години и как трябва да упражняваме професията си?

Съветът, който Майкъл Лийндер ни даде беше

Пишете релевантно съдържание, което да бъде насочено към правилните хора, в правилния момент и ги накарайте да направят правилното действие.

Ако някой има каквито и да е колебания или би искал да прочете нещо повече по темата, книгата която ни беше препоръчана е Enterprise One to One от Don Peppers.

Естествено нямам какъвто и да е шанс да опиша всички съвети, които Майкъл Лийндер ни даде, но мисля, че най-ценните бяха:

 1. Да бъдем прецизни в текстовете, които пишем без да ги „разводняваме”
 2. Винаги да даваме поне 3 opt-in опции на потребителите ни
 3. И да помним, че за колкото повече неща питаме нашите потребители, толкова по-скъпо ще ни струва тази информация.
 4. А, разбира се, и никога, никога да не подценява добре изградената и поддържана база данни.

Александър Масларски, КЗП

Срещата с г-н Александър Масларски, директор на Дирекция „Информационна сигурност и защита на потребителите в интернет”, беше ….. Може би най-смущаващият за мен факт беше неспособността му да отговори на въпроса ми, предвид наличието на СПАМ-регистър и Закон за защита на  потребителите в интернет (и всички прилежащи им санкции) колко санкционирани има до момента. За 4-те месеца от съществуването на Дирекцията, според него, наказаните са „няколко десетки”, които при последващи мои въпроси бяха сведени по „пет-шест”, с уклончиво уточнение, че може би биха могли да са „дори около двайсетина”. Не можах да разбера в крайна сметка колко са санционираните и има ли такива и ако те действително са едва 5-6,а Дирекцията не цели да се „затрупва с жалби и съдебни искове” до колко ефективно работи тя. По данни на г-н Масларски, Комисията за защита на потребителите, към която спада и Дирекцията, чиито директор е Александър Масларски има заети 178 щатни бройки (!!!!!).

За справка, до момента регистрираните фирми в СПАМ регистъра са едва 40, приемайки че някои от тях са регистрирали по няколко домейна, пак съм на мнение, че и Дирекцията и държавата трябва да запознаят по-ефективно фирмите и бизнеса с целта на този регистър и задачите на Дирекция „Информационна сигурност”.

Пропускам всички  направени коментари по отношение колко ефективен и колко „добре написан” е закона.

Са ли e-mail-ите доказателство в съда?

В рамките на дискусията с г-н Масларски беше отправен въпрос дали „email-ите биха могли да се използват за доказателство в съда при заведен евентуален съдебен иск”. Според присъстващите в залата до преди година не са били, според г-н Масларски е ставало дума за „лош късмет в лицето на съдебния състав” – знае ли някой дали въпросът е разгледан и описан в някой от действащите закони в България?

Общото ми мнение че личните ми очаквания от срещата с г-н Масларски бяха далеч по-големи, поне можеше да звучи по-убедително в тълкуванията си на закона, но пък от друга страна той самият започна изложението си с извинението, че няма особен опит и стаж като оратор.

German Sacristan

Представителят на Кодак насочи изложението си изключително по посока „примери от практиката”, разкривайки ни колко е важно да познаваме клиентите си, за да знаем какво да им предложим. Колко е важно да бъдем креативни в способите и решенията си, но използвайки правилния канал за комуникация с визия и текстове, насочени към профила на целевата аудитория.

Общите ми впечатления?

Прекрасни!

Не знам дали лично за себе си научих много нова информация, но срещата с експерти от ранга на Майкъл Лийндер и Герман Сакристан винаги са ме зареждали чисто емоционално и ме вдъхновяват за новите кампании, по които работя.

Ще се радвам ако използвате секцията за коментари, за да споделите (тези, които присъстваха) как те оценяват семинара.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , , ,

Comments

 1. Dear friend

  Thank you for the nice words. What happened to the picture of you and I? Can you send it to me?

  See you soon, I hope

  Best regards

  Michael Leander

 2. Ивелина Атанасова says:

  Done!

 3. Апостол Апостолов says:

  e- mail маркетингът отдавна бе заменен от RSS- една далеч по- съвършенна форма на permissive marketing. Нещо ви е избудалкал този каюнь. Или все още не е осъзнал казаното по- горе.

 4. Ивелина Атанасова says:

  Г-н Апостолов, надявам се осъзнавате, че RSS абонаментите и директния маркетинг в неговия електронен вариант – email маркетинга са две коренно различни неща?! Или поне биха могли да бъдат ако се използват професионално и осъзнато!

 5. Mr. Apostolov, it is not a matter of one or the other. All channels, push and pull based must come into play. So RSS and push based email can in fact live hand-in-hand.

 6. Ивелина Атанасова says:

  Thanks for the comment, Michael. Hope, Mr. Apostolov have already convinced everything written in my blog and shared from you is result of many studies and professional experience.

 7. maki says:

  “Са ли e-mail-ите доказателство в съда?” – и все пак нека да пишем на правилен български… :)

 8. maki says:

  “e- mail маркетингът отдавна бе заменен от RSS” – за съжаление RSS все още се ползва от много малко хора. Повечето потребители изобщо не знаят какво е това, а съм забелязал, че дори компютърни специалисти не са наясно с предимствата или просто не проявяват никакъв интерес. А да не говорим ако трябва да рекламираме към фирми, където новите неща се посрещат с още по-голяма враждебност…

 9. Ивелина Атанасова says:

  Maki, не разбрах коментара за “правилния български”?

  Но благодаря за коментара по повод RSS емисиите, може би е редно да напиша една статия по въпроса, а ако мислиш, че ти има какво да споделиш по темата да се включиш.

 10. [...] засегната и аз присъствах беше при посещанието на Майкъл Лийндер и неговия семинар за email маркетинг, когато г-н Масларски, директор на Дирекция [...]

 11. [...] семинари на Майкъл Лийндер за успешни практики в имейл маркетинга (февруари, 2010 – Email Marketing Masterclass) и маркетинг в [...]

Switch to our mobile site