Aside

Доклад на FEDMA за състоянието на имейл маркетинга в 21 европейски държави

Федерацията по директен и интерактивен маркетинг – FEDMA публикуваха първия доклад за състоянието и употребата на имейл  маркетинга в Европа. Изследвани са 21 държави.

Изследването е направено сред клиенти, използващи имейл маркетинг и компаниите, предлагащи подобни услуги. Повече от 66% от анкетираните планират да използват по-често имейл маркетинга през 2010г., а 30% ще запазят инвестициите си от 2009г. Другият факт, който заслужава внимание е че 56% от анкетираните признават, че сами подготвят имейл кампаниите си, без да се възползват от услугите на специализираните агенции.

За съжаление една четвърт от практикуващите имейл маркетинг все още не персонализират своите кампании, което говори, че те полагат изключителни усилия при сегментацията и подбора на базата си данни. От друга страна те със сигурност трябва да променят тази си практика предвид разрастването и развиването на пазарите, поне ако искат да оправдаят инвестициите на компаниите си.

Според проучването, през последните десет години имейл маркетингът постепенно се е превърнал от второстепенна маркетингова дейност в интегриран инструмент от маркетинг микса с изключително добра възвращаемост на инвестициите.

Сред основните фактори, посочени за увеличението употребата на имейл маркетинг се посочват:

 • По-доброто тергетиране и използване на бази данни с контактите на потребители, които вече са дали разрешението си да получават писма и рекламни материали;
 • Професионалната употреба и стопанисването на клиентската база данни може да превърне обикновения потребител в лоялен купувач;
 • Имейл маркетинга доставя рекламните материали директно в пощенската кутия на потребителите – бариера, която става все по-трудно преодолима, особено, когато става дума за B2C комуникации.

От другата страна на плоскостта е посочен и дискутиран спамът като най-големият проблем, пред който се изправят всички работещи с имейл маркетинг.

Невъзможността за отказ от получаването на рекламни и информационни материали (opt-out) и прекалено честото изпращане на писма до потребителите превръщат кампаниите в спам акции и вместо да подобрят имиджа и да увеличат лоялността на потребителите, напротив, те ги отблъскват завинаги от компанията и бранда.

Microsoft, Symantec и Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) са изчислили, че спамът в световен мащаб е достигнал 95% от общия имейл трафик. По мнение на Symantec, това е 39% повече, отколкото през 2006 година.

Освен това т.нар.спамъри стават все по-опасни, използвайки вируси, ботове и друг софтуер за „събиране” на имейл адреси и извличане на информация от персоналните компютри.

Майкъл Лийндер, основният виновник за достъпа ми до доклада, разбира се чрез помощта неговите партньори и организатори на семинарите му в България – Интерконтакт, съобщава, че Европейският съюз вече е гласувал закони, които засягат конкретно имейл маркетинг и спама – единият е току-що ревизиран, а другият ще бъде до края на годината, но за съжаление те не са съвместими или със законодателството на местна почва или с общоевропейското право. В ЕС все по-често се забелязва тенденцията да бъдат наказвани интернет потребителите, използвали неправомерно нечии личните данни, но ако законите продължават да се различават и органите получат все по-големи правомощия за налагането на глоби, имейл маркетьорите може да изпаднат в ситуация, в която да трябва да доказват от къде и как и дали законно са се сдобили с базите си данни и до колко способите им се считат за законни във всички страни от ЕС.

Можете да изтеглите резюмето на доклада от тук btn_download

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , , , ,

Comments

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Ivelina Atanasova, Ivo Nikolov. Ivo Nikolov said: RT @4D_Iva: Доклад на FEDMA за състоянието на имейл маркетинга в 21 европейски държави #email маркетинг #fedma http://bit.ly/bcsmEU [...]

 2. Еее това е супер ценно и важно! Сега ще го прочета.

 3. Emily says:

  Еее това е супер ценно и важно! Сега ще го прочета.

 4. Ивелина Атанасова says:

  Майкъл прави съвсем скоро интересни проучвания и за Facebook, надявам се в рамките на Social Media Masterclass или след него да сподели повече.

Switch to our mobile site