Aside

Oнлайн дискусия за „Законовите доспехи на е-mail маркетинга” – 01.06

По повод вчерашната статия с доклада на FEDMA и спам-проблемите, пред които са изправени маркетьорите, днес попаднах на съобщение в IDG.bg, че утре, на 01.06 ICT Media организира онлайн дискусия, на която ще се обсъжда Закона за електронната търговия и отражението му върху потребителите и бизнеса в частта, свързана с изпращането и получаването на непоискани търговски съобщения.

Последният път, когато тази тема беше засегната и аз присъствах беше при посещанието на Майкъл Лийндер и неговия семинар за email маркетинг, когато г-н Масларски, директор на Дирекция „Информационна сигурност и защита на потребителите в интернет” се опита да ни разясни логиката и употребата на СПАМ-регистъра и тълкуванието на Закон за защита на  потребителите в интернет. Надявам се този път да не бъде толкова смутен от въпросите, които ще му бъдат зададени и да звучи далеч по уверено в отговорите си.

Уебинарът и онлайн дискусията започват в 11.00 ч.

Основните акценти на виртуалната среща са:

  • Как законът интерпретира „непоисканото търговско съобщение” и кога и как електронният маркетинг става наказуем?
  • Има ли разграничение между получаването на е-търговски съобщения на личната и служебна поща в българското законодателство и регулаторна практика?
  • Публичен ли е публичният е-регистър на електронните адреси? Какви са стъпките за улесняване на достъпа до него?

В дискусията ще участват и  представители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Асоциация „Активни потребители”, Фондация “Право и Интернет”, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Българска асоциация на софтуерните компании и др.

Законът за електронната търговия (ЗЕТ) влезе в сила от 24.12.2006 г. Нормативният акт предвиждаше Комисията за защита на потребителите (КЗП) да води електронен регистър на електронните адреси на юридическите лица, които не желаят да получават непоискани търговски съобщения, по ред, определен с наредба на Министерския съвет. Въпросната наредба, според ЗЕТ, кабинетът трябваше да приеме в срок 6 месеца от обнародването на закона в “Държавен вестник” – какъвто беше и срокът за влизане в сила на самия нормативен акт.

Това обаче не се случи чак до 30 септември 2009 г., когато правителството одобри Наредба за водене на електронен регистър на електронните адреси на юридическите лица, които не желаят да получават непоискани търговски съобщения. Решението – макар и с почти 3 години закъснение, позволи на КЗП да води въпросния е-регистър и да започне да изгражда административен капацитет и юридически опит в прилагането на законодателството. Първоначалният замисъл беше базата данни да защити компаниите от получаването на нежелани съобщения в електронните им пощенски кутии. Стимул за фирмите е и че за вписването в публичния регистър не се заплащат никакви такси. През февруари регистрираните фирми по думите на г-н Масларски бяха 40, а хората които бяха ангажирани и обработваха техните данни 178 (!!!) души. Те влизат в състава на новосъздадената  в КЗП дирекция – „Информационна сигурност и защита на потребителите в интернет”, създадена на мястото на друга дирекция, за да не се промени числения й състав. Специализираното звено е свързващ елемент между доставчиците и потребителите на електронни услуги. Заложено бе изграждането му да гарантира компетентната и надеждна защита на потребителите, като осигурява необходимата превенция и контрол на електронния пазар.

Ефективно ли е правоприлагането по отношение на непоисканите търговски съобщения в ЗЕС  и по какъв начин може бизнесът и институциите да обединят усилията си, за да се подобрят механизмите и инструментите за изпълнение на тези актове – това ще бъде фокусът на онлайн дискусията.

Дискусията ще бъде проведена посредством платформа за web-конференции.

Системни изисквания:
Платформата работи под Windows® 7, Vista, XP, 2003 Server, 2000 и Mac OS® X 10.4.11 (Tiger®) или по-нова, като Ви е необходим единствено браузър с инсталирана Java, микрофон и слушалки.

Ако нямате Java, може да изтеглите безплатно последната версия оттук: http://www.java.com/en/download/index.jsp

Включване:
За да се включите в конференцията, моля последвайте този линк:
https://www1.gotomeeting.com/register/504774416

Ще трябва да попълните информацията в полетата на регистрационната форма, след което ще бъдете пренасочени към Welcome page-а на събитието.

След включването на всички гости, модераторът ще стартира дискусията и ще бъдете свързани автоматично към конференцията.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , , , ,

Switch to our mobile site