Др. Mел Гил: Реакцията ни на дадно събитие е по-важна от самото събитие (видео)

Преди няколко седмици имах удоволствието да се запозная лично с др. Мел Гил – автор на световния бестселър “Мета тайната”, психотерапевт и консултант по международен мениджмънт. Наричат го мотивационен лектор номер 1 в света. Поводът беше негов целодневен семинар във Варна, в рамките на който той разкри различни начини за създаване на силни и дълготрайни впечатления, как да общуваме помежду си, как да разберем начина, по който хората мислят и общуват и изключително полезни уроци по Невро -Лингвистичното Програмиране. Всичко, което чух и научих беше изключително далеч от първоначалната представа за това как ще премине деня ми и с радост споделям интервюто, което направихме.

Др. Мел Гил учи, че ключът към вселенската хармония и щастливия живот се намира у човека. Учи на това да се научим да слушаме вместо да живеем в настоящето, а не в миналото, да съдим за хората не според поведението им и да не поставяме етикети.

Един от най-важните съвети, които др. Мел Гил сподели за комуникация по време на криза и за овладяването на конфликтни ситуации беше за умението да слушаме внимателно и да говорим така, че другият да може да ни разбере.

Да живеем в настоящето и да не осъждаме хората според действия и постъпки от миналото. Да възпитаме в себе си умението да делим човекът от действията му.

Единствено отделяйки отделяйки поведението и реакцията от човек от неговите личностни характеристики, имаме възможност да погледнем на комуникацията с него от друг ъгъл и да разберем мотивите. Единствено така ще съумеем да поссържаме позитивния тон и да разрешим конфликта.

“Не търсете обяснение, не питайте за причините,” беше неговият съвет.

Не използвайте местоимението “ти”, заменете го с “аз” – “Аз искам,”, “Аз чувствам”, “Аз мисля”. Изключително важно е да покажете на другата страна, че търсите начин за решение, което е изгодно и за двете страни.

Бъдете емпатични  и състрадатлени и се опитайте да разберете хората и техните мотиви, причините да направят действието (или бездействието), чиито последствия наблюдавате.

Дайте избор на човекът отсреща да сподели мотивите си и да се възползва от предложения му съвет.

Надявам се интервюто да ви допадне.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

,

Switch to our mobile site