Aside

7 тенденции в Social media маркетинга

1. Публиката контролира рекламните послания

Безкрайно ми е неприятно да споделя, че социалните медии изгубиха социалния ефект, които имаха в началото. Когато родих сина си, за мен forum.bg-mamma.com беше символ на майчинството и действително комуникацията с други майки ми помогна да се почувствам по-добре в периода на следродилна депресия. Сега bg-mamma се е превърнал в огромна рекламна платформа, където освен брандираните секции, спонсорирани линкове и платени реклами, всеки втори потребител ти рекламира, да не кажа „пробутва” нещо – я салон за красота, я магазин, я някой лекар – рекламира се всичко, на всеки. Няма я личната връзка, няма я истинската безкористна  комуникация. На мен лично това ми е досадно. Вярвам, че рекламните послания трябва да следват ситуацията, да я откриват и да я използват, за да предложат някаква полза на потребителите, а не да им я натрапват.

Намерих пример за рекламната стратегия на Jeep и искрено се възхитих на начина, по който те използват привързаността на потребителите към марката, за да рекламират автомобилите си. Вижте видеото: http://www.jeep.com/hostb/sitlet/experience/media/#/featured/0.

2. Социални медии не са безплатен канал за реклама

“С трици маймуни не се ловят” – правилото е общовалидно, не само за социалните медии, но и за бизнеса. Наличието на профил в социалните мрежи вече не е достатъчен, този профил трябва да се управлява и поддържа. Затова напоследък големите брандове започнаха да наемат т. нар. content мениджъри, които да създават съдържание и да поддържат интереса около марката, да отговарят на въпросите на потребителите и да бъдат активната страна в комуникацията. Заплатата на един content мениджър в САЩ и Западна Европа се движи в границите 30-40 000 долара годишно, което нарежда позицията в графата със заплащане, по-високо от средното. Естествено никой не очаква подобни заплащания в България, но е редно вече бизнесът да спре да възприема комуникацията в социалните мрежи  като “просто чат”, който може да се направи от НЯКОЙ между другото – непрофесионалното отношение към работата води до непрофесионални резултати.

3. Игри в социалните мрежи

Farmville е най-показателния пример. Приложението за Facebook има над 80 млн. активни потребители и първоначалната причина за създаването му е била потребителите да играят с приятелите си в мрежата и да се конкурират с тях. Оказва се обаче, че играта е силно пристрастяваща, което обяснява и големия й брой почитатели. Както и брандираните артикули, които вече се предлагат от средата на април. Първите клиенти на новата “екстра” на Farmville са фъстъците на Elite Taami Nutz, а кампанията е дело на Saatchi& Saatchi.

Все още хората купуват овце и пилета във Farmville, за да разширят фермата си, но скоро ще имат възможност да купуват брандирани продуктите, за да поддържат доброто състояние на фермите си.

4. Измерване възвращаемостта на инвестициите (ROI)

Измерването ефективността на онлайн дейностите под формата на офлайн продажби става все по-важно. И не само предвид икономическата криза. Открих интересен софтуер, който спомага за измерване възвращаемостта на инвестициите при „вирусни” кампании, който може би си заслужава да се изпробва – ViralTracker.

5. Интегриране, конвертиране и споделяне

Факт е че Facebook и Twitter са популярни и бизнесът ги използва все по-често за комуникация с потребителите си, но още по-добре би било ако успее да ги интегрира в цялостната си маркетингова политика и създаде интерактивна връзка с потребителите – да ги помоли да споделят впечатленията си от последната рекламна кампания на фирмата, качена в YouTube или да ги помоли да помощ и съвет какво очакват да видят или да получат от компанията – използвайки анкета във Facebook или на корпоративния блог. Не съм виждала много компании, които общуват активно с потребителите си и примерно ги молят да споделят рекламните им съобщения с приятелите на потребителите в мрежата срещу обещана награда.

Социалните мрежи предполагат диалог с потребителите, това не са инструменти, които се изпозлват еднократно и епизодично.

6. Съдържание за мобилните телефони и геолокация

Факт е че все още има компаниите, които са скептично настроени към социалните мрежи или просто имат лош имидж и ги е „страх” да получат обратна връзка от своите потребители. В същото време, пазарният дял на мобилните телефони се увеличава постоянно – защо не използват приложенията за смартфони,за да популяризират марката си и да добавят допълнителна стойност към нея за своите клиенти?

7. Търговия в социалните мрежи

В рамките на своята трета конференция за разработчиците, Facebook обявиха новия плъгин за търговия през социалната мрежа. Това ще позволи на потребителите да разглеждат продуктите в интернет магазина на компанията, която го използва, да ги споделят с приятели и дори да ги купуват чрез социалната мрежа. Една от първите фирми, възползвала се от възможността е Levis.
Джуди Брикер, вицепрезидент на отдела за интернет комуникации на Levis за Северна и Южна Америка, заяви: “Ние създаваме ново „социално” преживяване на нашите потребители, които пазарят от интернет и смятаме да промени начина, по който го правят, превръщайки го в нещо ново и забавно. Развълнуваме сме от факта, че сме пионери в областта и ще използваме новите технологии, за да помогнем на лоялните си почитатели да изградят връзка с марката и да споделят продуктите на Levis със своите приятели.”
Едва преди месец, Facebook обявиха, че регистрират като търговска марка своя виртуална валута, която ще се използва покупката и заплащането не само на виртуални стоки, разработени от Facebook, но и за закупуването на стоки и услуги, предлагани от трети страни в рамките на социалната мрежа.

Постоянното развитие, което търпят социалните медии води до промяна в начините, по които се ангажират хората и естествено „новите” тенденции ще стават все повече и повече. А за вас кои са новите тенденции в бизнеса?

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

,

Comments

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Margarita Evtimova. Margarita Evtimova said: RT @4D_Iva: 7 тенденции в Social media маркетинга http://bit.ly/ddRMgK – само дето ViralTracker е 3000 евра [...]

Switch to our mobile site