Aside

Ако маркетьорите бяха животни, какво животно щяхте да сте вие?

Мисълта е на Майкъл Лийндер, според когото хората, дори бизнесмените винаги намират време за “забавление” в социалните мрежи и дори прекарват 1/4 от работната си седмица в правеното на безсмислени неща там, често за сметка на инвестираното време за повишаване на компетентността и знанията си за социалните мрежи – 39% от участниците в Social Media Masterclass в петък минлата седмица (09.07.2010г) са заявили, че това е най-често срещаната от тях трудност, когато се заговори за бизнес комуникация в социалните медии.

Въпреки, че маркетьорите признават ролята, която социалните мрежи играя при промотиране на продуктите и подобряване комуникацията и обслужването на клиенти, по-голяма част от тях (44%) не мислят да отделят бюджет за управление на корпоративните си социални профили или биха отдели под 10% от маркетинговия си бюджет за управление на социалните мрежи, но пък за сметка на това планират да развиват корпоративен или продуктов блог и да създадат група в някоя от социалните мрежи и да рекламират там. Странно! Тъжното и притеснителното в случая е че причината за това не са познания и умения – 14% нямат какъвто и да е опит, а 29% са с по-малко от една година опит в социалните мрежи.

На своя Social Media Masterclass Майкъл Лийндер обясни и затвърди убеждението ни в истиността на така познатите ни правила за успех в социалните медии:

 1. Да експериментираме
 2. Винаги да имаме план за действие
 3. Да слушаме потребителите си
 4. И да бъдем истински и честни в отношенията си с тях
 5. Да споделяме съдържанието в social bookmarking сайтовете
 6. Да бъдем личности, а не „роботи” или ботове :-)
 7. Да водим диалог
 8. Да не ни е страх от критиката, а да отговаряме с аргументи на негативните коментари
 9. Да бъдем активни и постоянни в усилията си за популяризиране на марката си в социалните мрежи и
 10. Да свикнем с мисълта, че е безсмислено да си мислим, че ще успеем да бъдем еднакво добри във всичко, което правим или че можем да се справим сами.

Най-много ми допaдна правилото за петте T – Things Take Time, usually Three Times longer („За да постигнем успех в социалните мрежи е необходимо време, обикновено три пъти повече отколкото сме очаквали”).

Майкъл сподели и интересни примери за успешни кампании чрез социалните мрежи, въпреки на пръв поглед немаркетируемите продукти, каквото е било портативното дизайнерско радио BeoSound 3, продажна цена около 1000 долара. Освен високата цена, вторият проблем на продукта бил, че не предлага каквито и да е преимущества спрямо конкурентните продукти. Затова компанията поканила най-заклетите фенове на марката в „щаб-квартирата”, дала им да тестват новия модел на радиото и ги оставила да си поговорят с продуктовите мениджъри, позволявайки им да им задават свободно каквито и да е въпроси. Накрая ги помолили да не споделят с никого за случилото се и да го запазят в тайна. Резултатът? PR 4на продуктовата страница и над 1 млн. посещения за по-малко от 5 дни – ако правите асоциация с промоцията на Apple iPhone4, не е случайно! :-)

Част от интернет комуникацията по време и след събитието можете да проследите в Twitter на #smmsofia.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Ivelina Atanasova and Ivo Nikolov. Ivo Nikolov said: RT @IvAtanasova: Ако маркетьорите бяха животни, какво животно щяхте да сте вие? | Интернет маркетинг с MarkBit.net http://lnkd.in/gwZjuK [...]

Switch to our mobile site