Aside

Десет признака, че сте пристрастени към Facebook*

Коледно – новогодишният период е изпъстрен с празници, веселия, отпуски и срещи с приятели и въпреки това аз не успях да се отделя от телефона и компютъра. А дадох всичко от себе си.

Ако подобно на мен, правейки равносметка на годината си у вас се заражда подозрението, че сте пристрастени и отношението ви към социалните мрежи все повече прилича на диагноза, вижте долу кои са десетте признака, които ще отговорят на съменията ви.

илюстрация: Станислав Петров

Не не съм пристрастен/-а.”

Да знаете, че започнете ли да отричате, това е сигурен знак, че ситуацията е загрубяла – колкото по-жарко и пламенно отричате, толкова по-тежко е положението. Мисля, че много по-разумни би било, ако отговорите на един съвсем обикновен въпрос: “Колко време всъщност прекарвате дневно във Facebook и колко пъти на ден проверявате активността на приятелите и по стената си?”

“Тази снимка е идеална за профила ми!”

Започнете ли да виждате света около вас под формата на профилни снимки, статуси и публикации за стената – замислете се. Скоро (Facebook) приятел си смени профилната снимка, първият коментар, който сподели беше по посока на това, че щом я видял и разбрал, че това трябва да е новият му аватар. Усмихнах се, коментарът беше: “Не, не съм пристрастен.”

За справка, виж горе.

 “Не мога да стана от компютъра в момента, трябва да проверя дали някой не ме е тагнал от партито снощи!” 

Звучи познато, нали? Не, не за Коледните партита, въпреки, че след изминалата седмица, ако все още сте живи, значи сте безсмъртни. Категорично го твърдя, от опит.

Ако на сутринта, след тежък купон и все още натежала главата, първото нещо, което ви хрумне и правите, докато пиете кафето си, е да отворите компютъра и да проверите какви снимки са качени от купона и дали са ви тагнали – не отричайте, имате нужда от приятел, който да ви помогне. Излезте на чист въздух.

“Facebook всъщност е изключително важен за живота ни, ако се замислиш.”

Това изречение ще го чуете от всеки маркетолог или специалист “Нови медии”, както и милионите причини, които ще последват като поток след това като аргументи по темата. И мен да ме попитате, и от мен ще ги чуете … приятно ми е, казвам се Ивелина и съм пристрастена към Facebook.

“Мхм,  5000 приятеля!”

Е, моите са малко над хиляда, но разбрахте какво искам да кажа, нали?

“Георги пише твърде често на стената на Ева, а тя от скоро не е с Иван, дали двамата са започнали връзка?”

Коментарът може и да изглежда инфантилен, но е също е по действителен случай.

Оказва се, че постепенно потребителите започват да смесват реалния си и виртуалния си живот и да губят границата между двата. Това налага “не-пристратените” да управляват по-рационално публикациите си и коментарите си в социалните мрежи, ако не желаят “пристрастените” воайори да се появят един ден на вратата им с букет цвета и думите: Чух, че си се разделила с гаджето си, каня те на среща, приятели сме от Facebook?

“Да ти платя с 50 валутни единици за FrontierVille?”

Zynga -манията набира все по-голяма скорост. Активните потребители на компанията за социални игри растат, а по-рано тази година Zynga обявиха, че планират да стартират своя социална мрежа, в  която потребителите ще могат да играят, без да се налага да влизат във Facebook.

Преди две седмици, Zynga листна публично своите акции на фондовата борса Nasdaq

“Край, писна ми от Facebook, ще си изтрия профила.”

Три пъти съм я чувала тази заплаха … и тримата възстановиха профилите си в рамките на три месеца след “паметното” събитие.

“По-добре ми го изпрати във Facebook, по-лесно е, отколкото на мейла.”

Тенденцията за намаляване популярността на имелй комуникацията е реципрочна на увеличаване популярността на социалните мрежи, ангажираността на потребителите в тях, както и прекараното време в социалните мрежи. По цял свят.

“Уф, искам групов чат”

Стигнете ли етапа, в който по-голяма част от комуникацията ви е преминала в онлайн общуване и изпитвате все по-често необходимостта да обедините срещите си в няколко конферентни разговора …. не се и съмнявайте, че сте пристрастени. Няма смисъл да ви успокоявам или лъжа.

***

Иронично или факт, всички цитати по-горе са истински и са част от ежедневието и комуникациите ми, а диагнозата като пристрастен към Facebook вече действително съществува, като официален медицински термин – Facebook Addiction Disorder (FAD).  Произлиза от една друга диагноза, която е свързана с пристрастеността към интернет и неспособността на хората да комуникират с други хора, извън онлайн пространството.

Исках да си пожелая и да пожелая и на вас, в края на годината, когато правим равносметката си за това какво ни се е случило и какво сме преживели, какво планираме и в какво вярваме, да си обещаем, че ще бъдем по-смели, по-усмихнати и ведри, по-човечни и по-вярващи в хората до нас и в себе си и че няма да забравяме истинския, топлия и живия свят за сметка на въртуалния!

Хора, благодаря ви, че сте до мен и съжалявам ако съм била на моменти too Facebook Addicted.

 

**За да бъдат избегнати асоциации с лица, които биха се разпознали сред цитатите, имената са променени.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

 1. Facebook е като наркотик, наистина е лошо, когато някой се пристрасти.

 2. Х.У. says:

  Когато няма какво да правя дори щракам по 10 пъти в минута и го обновявам….

 3. O. says:

  Леле! Аз си мислех, че не съм пристрастен, но като прочетох тази статия осъзнах, че отговарям на около 50 % от признаците? Май положението не отива на добре!

  “…ще си изтрия профила.” :P

 4. Хаха, спокойно, винаги има и по-зле. :-)

 5. Ф.О. says:

  Баба ми няма фейс, а знае, кой кога е роден. Много се глезим с тези соц.мрежи в днешни дни

 6. filmi online says:

  По добре ми го изпратете във фейсбук, мили божее, тези социални мрежи объркаха главите на хората.

 7. П.О. says:

  “Да ти платя с 50 валутни единици за FrontierVille?” – FrontierVille не е чак толкова популярен в България. Като друг признка можем да посочим ако човек е започнал да ползва фейсбук чат като еднолично средство за (чат) комуникация с приятелите си и вече дори не си пуска скайпа.

 8. Facebook ще доведе народа до затлъстяване! Вярвайте ми! :)

 9. Фейсбук наистина побърква хората. АЗ лично седя не повече от 3 минути и то да постна нещо на стените на страниците ми да не замират и да намират нови фенове. :)

 10. Признава, че яде и от свободното ми време, но фейсбук ми предоставя достъп до ОГРОМЕН брой потребители, ако знаеш как да стигнеш до тях… и при това без пари.Да живее безплатния маркетинг:).

 11. С повечето признаци съм съгласен, само с един не мога да изкажа същото мнение. Моето реално време на ден във Фейсбук не е повече от час-два, зависи от това дали някой ще ми пише или не… А когато става въпрос за снимки от парти, разбира се, че ще проверя кой какво е качил, не ме интересува дали са ме тагнали, но винаги търся снимки. Може би причината е в това, че имам нужда от тях за да си сглобя пъзела от дадената вечер, но не смятам, че това ме прави пристрастен към социалната мрежа, аз дори и в Скайп тормозя хората да ми пратят снимките, за да мога да прегледам какво се е случвало… :D

 12. Цецка says:

  Пристрастеността към Facebook е пословична.От умни хора съм чула че Facebook е като празен хладилник знаеш че няма нищо но все пак през 5 минути го отваряш

 13. Това вече жестоко сравнение …. супер!

 14. Всъщност, много важен признак е когато първата мисъл сутрин е да си провериш акаунта – наблюдавал съм го в много хора :)

 15. .. и да не можеш да заспиш преди да си обходил за поред път фийда :)

 16. ч. says:

  Фиида поне 2-3 пъти преди да си легнем, задължително! Както и чата :)

 17. [...] няколко дни получих запитване във Facebook от една прекрасна млада дама за “мнението ми за [...]

Switch to our mobile site