Aside

Две е повече от едно

Не става въпрос за теб. Става въпрос за мен.

Разбира се, не за мен персонално, а за посланието и ползите, които искаме да предадем чрез рекламните си кампании на потребителите. Прочетете статията до края и ще разберете.

„Две е повече от едно” – преди години това беше слоганa на Ефир 2, а днес е заглавието на новата блог игра, организирана от LG Electronics по случай промоцията на новия LG Optimus 2X.

Ако трябва да съм честна рядко се включвам в игри за блогъри, защото спазването на правила при писане или по зададена тема твърде много ми напомня за домашните работи и есетата от училище. Никога не съм обичала да пиша по зададена тема.

Обаче ….

Тази игра е различна – имам свобода при избора на тема и наградата е телефонът, който планирам да си купя от момента, в който го пуснаха на пазара. Така че ще оценя искрено подкрепата ви ако оставите коментар под статията и ми помогнете да го спечеля. Крайният срок е 17.04, което е идната неделя.

И блогърът е човек

През последните няколко годни все по-често и на все повече места срещам препоръката за създаването на корпоративен и персонален блог, защото „блогът е нещо хубаво и полезно и позволява по-ефективното рекламиране и мониториране на бранда – без значение дали е персонален или корпоративен.”
Тенденциите сочат увеличение на създадените и поддържани корпоративни блогове. Част от тях са дори интересни.

За съжаление никой никога до сега не е насърчил бизнеса, а и той не се възползва твърде от това, да комуникира с блогърите. Стандартните съвети, които винаги се дават по семинари у бизнес обучения се ограничават до:

„Пишете, коментирайте и бъдете упорити.”

Е, нека разчупим статуквото.

Блогърите, дори и в България, са изключително влиятелни личности, особено добрите. И не само в онлайн пространството. Естествено не твърдя, че Земята се върти заради тях, но българската блогосфера е безкрайно уютно и сплотено общество, което се нуждае от един мотивиран стимул, за да докаже своя професионализъм и достойнства.

Отдавна се говори за „гражданската журналистика,” а всички сме свидетели как медиите и корпоративните PR отдели продължават да пренебрегват „силата” на блогърите.

Всеки блогър поддържа ежедневна връзка със своите читатели. Освен това успешните блогъри, често са „пристрастени” и към социалните мрежи и поддържат широк кръг от контакти с хора, с които говорят, обсъждат, дискутират. Не рядко причина за техните разговори са продукти и услуги, които са им допаднали или напротив.

В световен мащаб, компаниите се „избиват” да работят с блогърите, да им предлагат мостри на свои продукти, да ги канят на промоции. Търсят контакт с тях и поддържат добри, дори приятелски взаимоотношения, с едничката надежда – те да останат доволни. Защото, когато един блогър е доволен и щастлив, щастливи са и неговите читатели. А те са му изключително лоялни и му се доверяват. Вярват му, защото блогърите пишат за своите чувства, емоции и страсти. Както и Жюстин Томс посъветва посетителите на „Маркетинг семинар с нулев бюджет”, чиито медиа партньор беше и MarkBit.net, „Блогът се пише със страст, а не по принуда. В блоговете трябва да пишат хора с вдъхновение”.

Всички ние предпочитаме да вярваме в думите на хора, които уважаваме и на които вярваме, вместо на рекламните послания, които чуваме всеки ден.

Е, именно това прави и блогърите толкова популярни – потребителите ги възприемат като реални хора, с реални емоции и реална преценка за нещата.

Блогърите имат повече власт, от когато и да е било. Да си затваряме очите и да се преструваме, че все едно нямат значение, не дава резултат.

Блогърите са част от политическата арена, част от маркетинга, рекламата, икономиката, литературата и новините.

Надявам се бизнесът и в България да обърне внимание на блогърите и да се възползва от силата на блог-игрите с тях. LG се довериха на своята PR агенция и го направиха, поздравления!

Подобни инициативи нямат странични дефекти. Само ефекти. Дано все повече компании си позволят да станат обект на внимание.

Блоговете са от значение. Ако компаниите искат да се разрастват, трябва да умеят да достигнат гладните за информация и споделящи идеите си хора, които ги пишат.

В една от най-любимите ми книги „Малкото е новото голямо”, Сет Годин говореше за „безплатните награди” чрез които потребителите съпреживяват обслужването на брандовете, е аз преживях своята безплатна награда чрез блог-играта на LG.

Ако искате да ми помогнете да спечеля и материалната награда, подкрепете ме като оставите своя коментар под статията. Обикновено се радвам най-вече на интересните и провокативни коментари, от които започва дискусия, но в случая гоня бройката, така че и едно +1 е достатъчно. Победител ще бъде блогърът с най-много коментари под статията си до 17.април – разполагам с около една седмица, за да спечеля. :)

МНОГО ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ:

Моля, при писане на коментар в полето “Уебсайт” да дадете линк към вашия Фейсбук, Twitter, LinkedIn или някакъв друг профил! Организаторите държат всеки гласувал да може да бъде идентифициран като реална личност, за да няма съмнения за фалшиви профили и “мъртви души”.

Ако сте пропуснали да го направите, по-добре коментирайте още веднъж – според правилата – защото иначе има опасност вашият коментар да не бъде зачетен като вот в моя полза!

Още веднъж – БЛАГОДАРЯ за подкрепата!

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , ,

Comments

 1. Mnogo hubavo bravo

 2. Иван says:

  Успех, разбий ги.

 3. Боряна says:

  “Блогърите, дори и в България, са изключително влиятелни личности, особено добрите. И не само в онлайн пространството. Естествено не твърдя, че Земята се върти заради тях, но българската блогосфера е безкрайно уютно и сплотено общество, което се нуждае от един мотивиран стимул, за да докаже своя професионализъм и достойнства”

  Вече го вярвам.

 4. Давай, смело напред.

 5. Владо says:

  Ти си, давай напред.

 6. БОЯН says:

  Успех.

 7. Успех и от мен.

 8. мая says:

  Успех в играта. Телефонът си заслужава.

 9. Добре бе ….

 10. Мери says:

  Супер блогче, много интересни неща открих тук. Стискам палци за телефона.

 11. Ивайло says:

  Успех в играта.

 12. Статията и блогът ти много ми харесаха, дано успееш да победиш конкуренцията.

 13. Успех в играта.

 14. tova e strahotna statiq

 15. Geri says:

  Дано не съм закъсняла….)

 16. Последният. Много ти благодаря, Гери, както и на всички, които ме подкрепиха – утре ще станат ясни резултатите.

 17. I. Ivanov says:

  Хехе, стискам палци и аз!

 18. Хубава статия :) )

 19. surucu kursu says:

  tova e strahotna statiq.

 20. Какво стана с резултатите? Надявам се да си спечелила!

 21. Спечелих, разбира се. :-) Виж тази статия: Изводите от една блог игра.
  Благодаря за подкрепата!

 22. [...] “Две е повече от едно” (и тук да честитя на Ивелина първото място и наградата от LG Electronics в блог-играта, за [...]

 23. [...] Изследване на списание Economist предвижда, че до 2013г., прозуматорите ще диктуват производствените цикли на компаниите и стартирането или спирането на голяма част от продуктовите линии. Това предполага “топли” отношения с тях. Хубаво би било, бизнесът да се научи да говори с потребителите си, защото те вече говорят за него в своите онлайн общности и лични блогове. [...]

 24. [...] една седмица събрах под статията, с която участвах “Две е повече от едно” над 500 коментара – резултат, който считах за [...]

 25. Деан says:

  В началото статията ми изглеждаше много скучна, което не се промени и до края. Писана е в стил “вижте ме, аз имам блог”, “ние сме много важни”, “блоговете ще променят света”(даже и вселената). Нищо съществено не открих, което да ме заинтригува, освен може би самоувереноста, която присъства от началото до края, натъртващо постоянно “моля ви искам да спечеля, пуснете един коментар на всяка цена”. Истината е , че блоговете нямат особено голямо влияние, да не казвам никакво. Колко хора преди покупка на продукт тръгват да ровят из блоговете, още повече по статии като тази “вижте сега нали LG дават награда – значи са супер”. Това което искам да кажа в края на коментара ми е: Моля Ви, хора бъдете социални, но не в интернет! Скоро с насмешка коментирах с познати фразата “до скоро имах личен живот, сега имам фейсбук”. Излезте от мрежата и се вижте с истински реални хора, точно както го описвате в статията по-горе, а не “блогърите подържат връзка със всеки читател и обсъждат теми”… Мисълта ми беше, колко от истинските блогъри имат реално приятели с които излизат не само за да споделят колко читатели имат и колко са им харесали конкретната статия?

 26. Прав си, Деян, блоговете и блогосферата ще променят Вселената, защото блогърите са велики! Най-великите. Добре, че измислиха Facebook и Twitter, за да имаме възможността да се съберем на едно място и да организираме #TWITTERbloggerbeer, защото иначе наистина щяхме да останем неразбрани, неоценени ….. и изолирани от света, зад мониторите на компютрите.

  Наистина ли си представяш блогъра като пъпчив тинейджър с рогови очила за компютъра, който не излиза навън и не комуникира с хората?

  Съжалявам, че статията ти е прозвучала “скучна” и “високопарна” и искрено се надявам причината за това да е предубеденост по принцип към онлайн обществото. Мисля, че статията за “прозуматорите” има шанс да промени мирогледа ти по отношение на себеизразяването ми, както и за Facebook комуникациите като бизнес такива, а не задължително lifestyle и клюкини.

  Доказано е, че решението за покупка се вземана подсъзнателно, а не на съзнателно ниво. И докато платените реклами и прес-съобщения налагат името на марката и нейния брандинг, именно неформалната комуникация в социалните мрежи и блоговете създават емоционалната връзка между марката и потенциалните клиенти, която става причина за покупка на по-следващ етап.

 27. Жалко, че чак сега го намерих.

 28. В.O. says:

  Много добра статия.

 29. У.Д. says:

  Успех!

 30. Честито! Жалко, че едва сега попаднах на този блог, който продължава да трупа коментари :)

 31. Емил says:

  Успех!

 32. Zamunda says:

  Няма ли да има ново издание?

 33. Ч. says:

  LG Electronics за втори път правят игра за блогъри. Интресно начинание и да видим дали ще продължи и следващата година

 34. ч. says:

  Хубав материал! Браво :)

 35. Tony says:

  Добре написано! Браво!

Switch to our mobile site