Aside

Facebook SPAM маркетинг

Отлагам темата за Facebook SPAM маркетинга и стотиците “нелепи” игри, които изискват харесване на страницата и поканване на “най-много приятели”, които да гласуват за твоята снимка или статия, неоправдано дълго време вече.

Да, факт е, социалните мрежи става все по-популярни и с право можем да кажем, че 2010г. беше годината на Facebook, но присъствието в социалните медии в никакъв случай не е гаранция за небивал бизнес успех и повишени корпоративни продажби.

Според проучване на агенция Cone, потребителите харесват средно около 4,6 компании и около 86% от анкетираните потребители на блога PR Junkie са склонни да се обвържат с дадена марка посредством социалните медии. Това е причина голяма част от маркетолозите да реагират изключително агресивно и да залагат все повече на промоции и намаления, публикувани в социалните мрежи. И все пак, всичко трябва да има своите граници, а маркетингът в никакъв случай не е копиране и милионно прилагане на едно и също решение за 100 различни продукта.

Защо пиша това ли? Защото почти всички Facebook конкурси насърчават потребителите си да “харесат” страницата, да качат снимка, да поканят приятели, които да гласуват за тях, да стискат палци, че броят “харесвания” под тяхната снимка ще бие всички рекорди и ще спечелят…. комплект бебешки дрешки, професионална фотосесия или чаша. Причината? Основната аудитория са жени, най-често на възраст 18-24 години, които са по майчински у дома, най-често се грижат за първото си дете и се чудят в кой конкурс да участват.  В една от дискусиите, които се водеха през последните дни по темата се стигна до извода, че вече има хора, на които това им е работата – да участват и да печелят конкурси във Facebook.

Възможностите да се добереш до заветната награда са две – да платиш около 30$, за да си купиш “харесвания” – най-често китайски или индийски или да спамиш ежедневно приятели и познати в мрежата да гласуват за твоя снимка.

Това е едната страна на Facebook SPAM маркетинга. Другата се проявява, когато страницата, на която се провежда конкурса набере скорост и достигне заветните 10 000 потребителя. Тогава стената на страницата, която си харесал преди три месеца се превръща в подразделение на “Малки обяви” и започват да се обявяват всевъзможни представяния на онлайн магазини, фризьорски салони, фотографски услуги или  ресторанти.

Държа да отбележа, че аз не съм крайна и не съм против споделянето на (платено) рекламно съдържание по Facebook стените – въпреки, че е забранено според правилата на Facebook, но нека поне споделеното съдържание бъде добре обмислено, да не превишава многократно основната тема, по която е създадена страницата и нека има някаква маркетинг стратегия и фокус в усилията да се рекламира.

Предвид нашумелите напоследък статии и дискусии по темата “добрите и лоши практики в дигиталния маркетинг в България”, ще цитирам още малко статистики. Според споменатото по-горе проучване на PR Junkie, 58% от потребителите биха напуснали Facebook фен страница поради некоректно отношение, 58% поради свръхкомуникация, 53% (!!!) поради несвързано с интересите им съдържание.

Е, какво отчита днес вашия Facebook SPAM регулатор?

Забележка: Приликата с определени Facebook конкурси в умишлено търсена, с цел прекратяване на порочната практика за организирането на скучни, еднотипни конкурси, които задръстват социалната мрежа.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, ,

Comments

 1. Много на място казано Ивелина.

  Фен страниците станаха голяма лудница, което е нормално, както каза 2010 беше годината на facebook.

  Познавам един човек, на когото му викат “радиото”. Той ходи навсякъде дори в банята със слушалки на ушите и слуща радио и участва във всички игри с награди. Облечен е в тениски, ноши шапка и всякакви други аксесоари, които е печелил от различните игри. Има хора, които винаги участват в подобни игри…..така, че интерес винаги ще има. Но съм много съгласн с теб, че не трябва да се прекалява, все пак, това е социална мрежа, в която основното е да се споделя интересна информация и на тази основа трябва да се изгради маркетинговата ни стратегия.

  И в крайна сметка по-добре 1000 реални фена, които наиста са харесали това, което правиш отколкото 5000, които са станали такива защото кучето ходи след салама :)

 2. Ивелина Атанасова says:

  Замислих се за твоя човек “радиото” – 2011г. се очертава да е годината на таблетите, как е откъм това оборудване? :)

  А това за масовото харесване е факт, аз го наричам “синдрома на стадото”.

 3. Много хубава статия, Ива!

  Бих добавил, че спама идва от тези, които се ловят на тези конкурси и щуротии. Стига се до един момент, в който дадения човек, участващ в тези инциативи, прекалява и съответно просто решаваш да го изключиш от feed-a ти или да го unfriend-неш, ако е толкова трагично положението :)
  Виж, по-неприятното е когато се използват порочните практики от агенцийки или просто недоброжелателни хора, при които внезапно (без твоето знание) ставаш фен на страница или група (какъвто е случая в страницата, обсъдена в последния ти линк в статията). Те са виновни за “по-грозния” СПАМ!

 4. той е не първа младост и едва ли знае какво е таблет :)

 5. Йоана says:

  Аз мисля, че в статията потребителите са били леко подценени.
  Наскоро четох статия, в която 85% oт запитаните бяха заявили, че подобни кампании ги дразнят и затова ги игнорират. Тоест остават 25%, които умишлено участват в тези.

  Друг факт, който трябва да бъде отчетен е, че доскоро подобен тип “агресивен” Facebook – маркетинг беше непознат на българската публика, което също допринесе за бързото им разпространение и за големия брой на участниците.

  Много се съмнявам, че тази тенденция ще се запази. Ако някой иска да обвърже дълготрайно потребителите с дадена марка/услуга, то той ще трябва да заложи на други по – идейни инициативи подкрепини от помощта на Facebook-разработчици.

 6. Ивелина Атанасова says:

  Здравей, Йоана, много се радвам, че се включваш в дискусията. Възможно е да има разминавания между различните проучвания, най-малкото заради разликите в използваните алгоритми и филтри при маркетинговите проучвания. Колкото до бизнес комуникацията, искрено се надявам съвсем скоро и българският бизнес да осъзнае думите ти, които напълно подкрепям и да започне да се доверява на маркетинг специалистите и консултантите, за да се насладим на някои по-нетрадиционни и интересни решения за реклама на бранда. Facebook game приложенията са интересно предизвикателство, например.

Switch to our mobile site