Aside

Facebook статистика

facebookFacebook несъмнено е прецедент в историята и не може да се отрече, че постепенно се превръща в “институция”, която засяга не само личния живот и комуникацията с приятели, но и бизнеса. Facebook отдавна не се свързва само с размяна на снимки и размяна на съобщения с приятели. Ето защо тази публикация засяга интересни статистически и факти около Facebook – данните са  са взети от страницата на Facebook или са част от независими проучвания, публикувани с мрежата.

Статистика

 1. Facebook има над 350 милиона потребители и около 50% от тях са активни потребители на социалната мрежа. Най-бързо нарастващата възрастова група са 35 годишните.
 2. Всеки ден повече от 10 милиона потребители станат фенове на различни страници. Присъединете се към фен-страницата на e-Marketing blog: http://www.facebook.com/markbit.net (над 215 фена вече го направиха :-) )
 3. Всеки потребител има средно около 130 приятели във Facebook.
 4. Времето, което потребителите на Facebook прекарват в социалната мрежа е около 6 милиарда минути всеки ден (по света). Това е два пъти повече, отколкото времето прекарано в Google.
 5. Над 55 милиона статус-актуализации ежедневно.
 6. Над 2,5 милиарда качени снимки всеки месец
 7. 14 милиона качени видеоклипа всеки месец
 8. Повече от 3,5 милиарда нови публикации всяка седмица (интернет връзки, новини и блог-публикации, бележки, снимки и т.н.)
 9. Повече от 3,5 милиона събития всеки месец
 10. В момента сайтът има повече от 45 милиона активни потребителски групи
 11. Facebook е достъпен на повече от 70 езика – около 70% от потребителите на Facebook са извън Съединените щати
 12. 70% от потребителите на Facebook използват различните приложения на Facebook ежемесечно
 13. Над 350 000 активни приложения
 14. Малко над 250 от приложенията на Facebook имат над 1 млн. активни потребители ежемесечно
 15. Повече от 15 000 уеб сайта, устройства и приложения са интегрирани във Facebook Connect, от официалното му стартиране през декември 2008 г.
 16. Повече от 65 милиона активни потребители се свързват с профила си във Facebook чрез техните мобилните си устройства. Хората, които използват Facebook на мобилния си телефон са почти 50% по-активни от не-мобилните потребители!
 17. Facebook има над 1,6 милиона активни страници, които имат повече от  5,3 милиарда фена!

facebook userСредно статистическият потребител във Facebook

 1. има около 130 приятели в рамките на социалната мрежа
 2. изпраща 8 покани за приятелство на месец
 3. прекарва малко повече от 55 минути на ден в мрежата
 4. кликва на бутона „харесвам” за около 9 публикации ежемесечно
 5. пише 25 коментара под публикации ежемесечно в мрежата
 6. става фен на 2 нови страници всеки месец
 7. е поканен да присъства на около 3 събития в рамките на един месец
 8. членува в около 12 групи

Факти

 1. Марк Зукерберг е най-младият милионер милиардер според последният доклад на  Форбс.
 2. През юни 2008 г., Марк Зукерберг плати 65 милиона долара обезщетение заради дългогодишен спор с бившия си съквартирант, че е откраднал идеята за Facebook от него.
 3. Централният офис на Facebook се намира в Пало Алто, Калифорния САЩ. Американските офиси са в: Атланта, Чикаго, Далас, Детройт, Ню Йорк, Венис Бийч, Калифорния. Международните офиси са: Дъблин, Ирландия, Лондон, Париж, Сидни и Торонто.
 4. Психолозите вече са въвели на диагноза FAD (Facebook Addiction Disorder или маниакално пристрастяване към Facebook.
 5. Голяма част от потребителите на Facebook са впечатлени от технологичните актуализации и възможността да споделят връзки в мрежата.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

,

Comments

 1. Психолозите вече са въвели на диагноза FAD (Facebook Addiction Disorder или маниакално пристрастяване към Facebook

  луда работа :) )))))))

 2. Явор says:

  Ако прочетеш по-добре числата, ще видиш, че Марк Зукерберг не е милионер, а милиардер :)

 3. Александър says:

  Нещото, което винаги ме е ужасявало е факта, че информацията в интернет /респективно социалните мрежи/ се приема за чиста монета. Факт е и използването и в спорове за доказателство. Много малко хора осъзнават, че тази информация е написана от някого. Начина по който е поднесена много често може да бъде манипулативен и все по-често се използва за постигане на определено влияние. Заменянето на живия социален контакт с имагинерното виртуално е много опасно … но няма как да се спре. Фейсбук е живото доказателство. Преди години, ти пращаха телеграма за рожденния ден. После ти се обаждаха по телефона. В последствие ти звъняха на мобилния Сега ти пускат честитка във Фейса. Коя е следващата стъпка?

  ПС Сега осъзнавам, че пишем фейсбук с главна буква. Защо? /news.bg не го пишем с главна буква, и много други разбира се/

 4. Леле, аз надскачам обикновеният FB юзър около 4 пъти :D

 5. Ивелина Атанасова says:

  Мано, твоето е диагноза :-) Ти спадаш към графата FAD – “маниакално пристрастяване към Facebook” :-)

 6. Ивелина Атанасова says:

  @Алекс, да ти призная и аз сега обръщам внимание, че Twitter и Facebook ги пишем с главна буква, може би защото са имена …..

  А иначе за онлайн комуникациите, моето обяснение е смяната на поколенията. Нашите родители са X-поколение, което не се слави с “любовта си към новите технологии и комуникациите, просто защото до преди 20г. се чакаше в листа, за да си купиш телевизор и кола. “Новото” поколение или представителите на Y и Z-поколението, напротив, не само са израстнали заобиколени от всички нови технологии и естествено компютрите, но и същите са се превързнали с неизменна част от живота им. Ако трябва да съм честна, аз самата съм пристрастена към интернет и компютъра си. Причината? Комуникирам и отговарям на съобщения, когато мога и ако мога. За съжаление често познати ми звънят по телефона и никой не се сеща да ме попита дори дори дали е удобно да говоря и подходящ ли е момента. Същото е и по отношение на свободното ми време. За съжаление (или радост) работя на няколко места, имам детенце и съпруг и “свободно” време за чат, четене на книги и комуникация с приятели намирам в малките часове, надали някой ще бъде възхитен да му звънна в 2ч посред нощите, за да се чуем :-)
  Да не говорим, че след началото на глобализацията и “отварянето на границите” голяма част от приятелите ми са в чужбина – импулсът скъп, пощите бавни :-)
  През седмицата пиша електроннио писма и sms-и, а кафе и лаф в събота и неделя за по час-два.

  Колкото до информацията в интернет и социалните мрежи – горко на този, който ги възприема твърде сериозно и се доверява сляпо на всяка информация публикувана там!

 7. Ивелина Атанасова says:

  @Явор, благодаря за забележката, да не се излагам пред чужденците :-)

  …… и Марк Зукерберг ще се ожени :-)

 8. Ивелина Атанасова says:

  @Стефан (или Чефо?), те и диагноза “пристрастяване към интернет” са въвели, иди им обясни, че онлайн комуникацията ти влиза в работните задължения. Моята леля е сериозно притеснена вече за психическото ми здраве :-)

 9. Борил says:

  Facebook си е явление. Много мощно при това.

  Аз въобще не съм (все още) под влиянието на FAD, но фактът че си ъпдействам статуса и отговарям на съобщения от iPod-а си, преди заспиване, май не говори много добре за мен :) ))))))

  Направеното от този момък – Зукерберг :) )) – заслужава нашето възхищение! Какво ли е усещането сайтът ти да има 350 млн. регистрирани потребители???? :) ))))))

 10. Ивелина Атанасова says:

  А какво ли е да си милиардер преди да навършиш 30год.? :-)

 11. Борил says:

  За съжаление, това усещане го изпуснах :( (( Ще пробвам за 40-годишнината :) )

  Мога да си представя, че е твърде приятно. ;-) )

 12. Ивелина Атанасова says:

  Аз имам още някоя и друга година, мога да се пробвам. Ако стискаш палци за мен, обещавам за почерпя после :-)

 13. Борил says:

  Не само ще стискам палци, но ако с нещо мога да помогна – само кажи :) )))) : Интернет маркетингът е доходоносен бранш, а JV Partnership-ите са мощен инструмент!!

  А за черпенето – може. Аз пък ще ти върна жеста дори когато стана “прост милионер”… ;-) )

 14. Ивелина Атанасова says:

  Признавам си, че ме замисли какво и как бихме могли да кооперираме усилия. Винаги съм вярвала, че ако всички в бранша гледат в една посока нещата ще се случат, а работа за всеки има :-)

 15. Ива, да ти кажа: работа наистина има за всички кадърни, но има много некадърници дето от нямане какво да правят мислят само на кого какви мизерии да направят.

 16. Ивелина Атанасова says:

  Честно да ти кажа – вярвам ти! Попадам на клиенти, които са дали по 1300лв за страници, които не само, че не нищо не мязат, но и не са оптимизирани (ама грам), да не говорим, че клиентите сами са си ИЗМИСЛЯЛИ ключовите думи и са си писали текстовете. Отделно им е бил иззет достъпа до хостинга и всички пароли под предлог, че имало някакви вируси и било за тяхната сигурност :-(

 17. [...] призната диагноза, която се поставя от лекари „маниакално пристрастяване към Facebook „, 11% от потребителите на Twitter пишат съобщенията си, [...]

 18. [...] време бях пуснала статистика за Facebook и средностатистическите Facebook потре…, според която става ясно, че потребителите прекарват [...]

 19. [...] на Twitter са се увеличили до почти 80млн., 400-те млн. потребители на Facebook се сравняват с населението на третата най-голяма [...]

Switch to our mobile site