Aside

Facebook страницата ми изчезна – помощ!

Не знам дали някога сте преживявали шока да се събудите сутрин и да осъзнаете, че Facebook страницата, която рекламирате, поддържате и чрез която комуникирате с феновете на своя бранд е изчезнала. Събуждането е скоростно, а емоцията – повярвайте ми, не е сред най-положителните.

Преживях го преди няколко дни и понеже бъговете във Facebook, не спират, реших да споделя вероятните причини и начините, които помагат в подобна ситуация, в случай че попаднете в подобна ситуация.

Убедете се, че не сте нарушили някое от основните правила или забрани на Facebook при организирането на конкурси и кампании чрез фен-страницата в социалната мрежа.  Не бива да забравяте, че конкурси и игри вече се организират чрез приложения, а условите потребителите да станат фенове на страницата, за да участват не се гледа с добро око от Facebook. Пълните правила за  промоция и провеждането на рекламни кампании са тук.

В случай, че “сте сгазили лука” или някой е докладвал страницата, винаги можете да напишете писмо, в което се разкайвате и обещавате повече да не правите така. Разбира се Facebook си запазва правото да не ви повярва и да не ви обърне внимание, но все пак … формулярът, с който можете да се “извините” е тук:

http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=page_disabled

Както писах и по-горе, “бъговете” във Facebook са нещо, с което всички разработчици и експерти по маркетинг в социалните мрежи вече са привикнали. По-голяма част от тях са описани от инженерите на Facebook тук: http://www.facebook.com/KnownIssues, в случай че имате желание да ги проследите и да проверите дали случайно страницата ви не е изчезнала поради текущ бъг, по който се работи.

Аз предпочетох по-бързият и по-лесен вариант, писах им. Има специален формуляр, който се попълва в случай на изчезнала страница, може да бъде открит тук: http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=pages_not_restored. Формулярът е подходящ за администратори, чиито страници са изчезнали, както се случи в моя случай.

Има и още една възможност – страницата да е там, но да не се появява в резултатите на търсачката, тогава формулярът, който се попълва и изпраща е тук:  http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=page_not_displaying

Съвети за “блондинки”

(с най-добри чувства към всички русокоси дами, към които се числя и аз напоследък, всъщност)

Осъзнавам, че рядко някой разработчик, в ролята си на администратор на Facebook фен страницата ще направи страницата си невидима за за потребителите неосъзнато, но когато страницата се управлява от няколко души, понякога се случва някой да си “играе” с настройките и да “забрави” да сподели.

Проверете настройките на страницата Edit Page ->Manage Permissions.

Отметката в Unpusblish page ще направи страницата невидима за всички потребители, освен за администраторите. Използва се в началото, когато страницата се настройва, качват се приложения, дизайн на целева страница, аватар. След, което се маха, за да бъде видима и да започне да функионира ефективно.

Попълнена държава в полето Country Restrictions и отметките в полетата долу ще ограничат видимостта на страницата за потребителите в посочените държави.

Има и ограничение по възраст на потребителите – Age Restrictions. В случай, че настройката по подразбиране е променена от 13+ на 18 години, примерно, това скрие страницата за останалите потребители в диапазона 13-18 години. В случай, че настройката бъде направена при действаща страница, това ще намали и броя на феновете на страницата … попадала съм и на подобни случки, затова не препоръчвам да си “играете” с настройките, ако целта е единствено експериментална.

Искрено се надявам никога да не се наложи да използвате съветите ми по-горе, но все пак – обнадеждаващо е да знаеш, че изход винаги има.

Страницата, която “загубих” беше възстановена в рамките на няколко часа. Обикновено Facebook пишат, за да поддържат диалога, в този случай не го направиха, но пък изпратиха потвърждение, че са получили запитването ми през формуляра за “изчезнали” страници.

Замислих се … ако имате някакви конкретни запитвания за Facebook, другите социални мрежи или изобщо въпрос за дигиталния маркетинг и комуникации защо не използвате формата за коментар долу – ще бъде удоволствие за мен да напиша статия по темата с повече информация по въпроса.

 

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

 1. Georgi says:

  A основателно ли беше премахната страницата или просто някой зложелател е прекалил. Все се чудя дали всеки може да ни докладва неоснователно и да загубим страница

 2. Според мен беше някакъв бъг в системата им, нямаше каквато и да е публикация, която да предизвика докладване, нито реклама в нарушение на правилата им … нищо, будещо съмнение или нарушение.

 3. Ники Пики says:

  Продължавай напред де……..Погледни от добрата му страна………..нова страница, нови публикаций ……и без друго те е мързяло да я коригираш старата.
  /Съвет от стар приятел/…

 4. Н. says:

  О това е супер , че си върнала системата и се надяват да не е бил някои “добродетел”, че такива в България сякаш се намират ДОСТА. Статията наистина е полезно и аз също като теб се надявам никога да не я чета ред по ред и все пак благодаря. Хубав ден.

 5. ankali says:

  Аз напоследък започнах леко да се дразня на Facebook и на господарстваюото им поведение. Сякаш вече ние (потребителите) не сме н а първо място, нали вече ги направихме милярдери.

 6. Невена says:

  Аз намх чак твоя лош късмет, но при мен изчезнаха снимките- всички!!! Интересното беше, че бутонът СНИМКИ в началната страница го нямаше, т.е. снимките може и да са си били там, но нямаше как да се стигне до тях. Аз обаче реших да изпия едно кафе и ако след това проблемът все още съществуваше щях да пиша до ФБ. За щастие след около час всичко си беше наред и снимките ми се появиха, което наистина и на мен ми говори за бъг в системата.

 7. Ники, нищо й нямаше на страницата и си е пак там, Focebook ‘пощурява” периодично просто. :)

 8. Калин says:

  Аз съм забелязал, че въобще не прощават на страници, които имат и най-малка доза неприлично съдържание. Един познат с клюкарски сайт купи няколко страници с много фенове, за да си пуска новините, и всички му ги изтриха в рамките на седмица, според мен причината бяха заглавия тип “голи снимки на…”.

 9. Амии, предполагам, че от едно докладване на страницата нищо няма да стане, а просто няколко човека са решили, че страницата нарушава някакви правила… иначе не виждам как на един човек няма да му хареса и ще я спрат. Не вярвам да е и бъг на фейсбук.. съпорта питай друго не ти остава…

 10. Павел says:

  Най-доброто решение – зарежи я и ползвай Google Plus Pages :)

 11. Aaaaaaaaaa, не се отказвам аз как да е. :-)

 12. Няма причина за докладване, това е страничка за студенти и пускаме само ппоучителни неща – писах им на Facebook за няколко часа я възстановиха – ни лук яли, ни лук мирисали. :-)

 13. Покер says:

  Добра статия! Много ми помогна да си оправя страницата, която беше омазана от един пишман админ :)

 14. [...] Маркетинговата конференция на Facebook fMC, която се проведе през изминалата седмица и на която официално бяха представени новите Timeline профили за корпоративните страници, ни наведе на мисълта за личната свобода и свободата на словото, с която ние като потребители разполагаме в социалната мрежа. Това ни накара да обърнем и по-специално внимание на основните правила и принципи, към които трябва да се придържаме във Facebook, за да не се събудим един ден и достъпът до личната ни страницата да бъде забранен. [...]

 15. Затова внимавайте на какви хора предоставяте страниците си ;) Мен ми прави впечатление, че ФБ се е напълнил със страници, които не спират да бълват ГОЛИ ЖЕНИ, а в политиката им пише, че няма право да се публикуват голи снимки o_O

 16. Wermillion says:

  Два пъти ми се е случвало Facebook да ми заключва страниците. Така и не успях да разбера причините, тъй като винаги съм спазвал всички условия и не съм злоупотребявал по никакъв начин.
  В крайна сметка, това което Facebook изискваше от мен за да ми пуснат отново страниците беше да им изпратя лична карта или шофьорска книжка за да установят моята самоличност. Разбира се, не съм им пращал нищо…

 17. Нямат, дори кърмеща жена се приема за порнография от Facebook и снимките биват сваляни. :(

 18. И аз не изпращах нищо .. писах, реагираха, даже не си направиха труда да ме излъжат защо я бяха свалили. :)

Switch to our mobile site