Aside

Профил на потребителите на Facebook

На 5.февруари Facebook “отпразнува” 6 години от своето създаване и въпреки твърде краткия период от своето същестуваване социалната мрежа изглежда по-стабилна и по-мащабна, сравнена с която и да е било.

С 400 млн. активни потребители, единствено населението на Китай и Индия я изпреварва като популация, а с темповете, с които се развива и нараства, нищо чудно и съвсем скоро да ги изпревари.

Преди време бях пуснала статистика за Facebook и средностатистическите Facebook потребители, според която става ясно, че потребителите прекарват ДВА ПЪТИ повече време във Facebook, отколкото в Google. Обещава да проследя има ли промяна в статистиките след официалното пускане на социалната мрежа Google Buzz.

Засега  - само таблиците със статистики за социалната мрежа, които открих в pingdom.

Източници на информацията: The Facebook Blog – данни за социалната мрежа и Wikipedia за брой членове, разпределени по държави.

Потребителите на Facebook в България надхвърлиха 1 млн., което се равнява на приблизително една трета от всички интернет потребители в България.

Изследването е проведено от Комфо България, според които жените-потребители са малко повече като брой и много по-активни като присъствие и отношение в мрежата. Повече от 80% от потребителите са на възраст между 18 и 40 години – 50% от тях са на възраст 25-35 години. Тоест, потребителите на Facebook са хора в активна възраст и използват мрежата както за контакт с приятели и семейство, така и за обмен на бизнес или лична информация.

“Броят на активните потребители е важен показател за маркетинг специалистите, тъй като показва броя на ежедневните влизания, интензивността на обмена на информация и като цяло поведението на потребителите”, казва Ивайло Христов, директор бизнес развитие в Комфо България. “Виждаме голяма промяна за тази една година. Потребителите някак свикнаха с платформата. Научиха се как да избягват нещата, които не харесват, както и да филтрират само полезната и интересна за тях информация. Затова и активността им и качеството на споделената информация са много по-високи към днешна дата.”

Разрастването на Facebook  започна да се използва и от бизнеса като канал з акомуникация с потребителите – в България малките и средни компании се оказват много по-адаптивни и предприемчиви в новата среда. “Определено интересът и на бизнеса е много по-силен. За тази една година имахме шанса да наблюдаваме отблизо реакциите на фирмите към възможностите на Facebook. По-малките компании подхождаха смело и предприемчиво, докато компании, работещи с големи, утвърдени марки, подхождаха плахо и чакаха да видят какво ще се случи. Ако го сравним с опита си в други страни – там е обратното”, казва още Ивайло Христов.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , ,

Comments

 1. Мнго хубава статия :)

  Беше ми интересно!

 2. Бързо се разраства и набира популярност

 3. Гледай ти, какви интересни факти …

 4. mg1951 says:

  Здравейте, в поста част от текста – цитираните текстове не се чете Unicode!

  материалите ми допадат! Успех!

 5. Ивелина Атанасова says:

  … на кой браузър е това?

 6. mg1951 says:

  ползвам Google Chrome

Switch to our mobile site