Aside

Google+ не заплашва Facebook, нооооо ще пренареди пазара

Преди две седмици Google стартираха новия си и дългоочакван социален проект - Google+.

И тъй като този опит на Google на пръв поглед изглежда много добър, не само в сравнение с Orkut, Google Wave и Google Buzz, всички вече се питат дали Google+ ще се окаже началото на края за Facebook.

Твърдо – не, но определено ще се наблюдава „преливане” на потребители от едната в другата социална мрежа – не толкова като обем на регистрираните профили, колкото като обем импресии, което неминуемо ще доведе до пренареждане пазарните дялове и на двете социални мрежи!

Миналата седмица Тихомир от „Млад маркетинг” ме помоли да споделя впечатленията си от Google+ в 140 символа. За мен той е:

„Семпъл, организиран, бизнес, фокусиран, интегриран, информативен, мобилен, бърз, лек. Дори и не в тази йерархия – Google+ е изключително добър продукт.”

И при все това, към момента няма индикации, че Google+ ще „унищожи” Facebook. Най-вече, защото не предлага нищо революционно като услуга.

Еволюция в комуникацията – да, но все още не и революция.

Google+ като социална мрежа е изключително подходяща за бизнес комуникация и за бизнес присъствие.

Първо, защото профилът в Google+ се индексира приоритетно от търсачката, а всички знаем, че над 90% от потребителите в България използват търсачката на Google.

Комуникацията „по кръгове” е типична за потребителите, които са прагматично ориентирани и управляват голям обем от информация и контакти в ежедневието си.

Пощата, календарът, документите (Google Docs), снимки, програма за Project Management, блогове, карти и снимки – всичко е на едно място. До момента няма по-добро БЕЗПЛАТНО решение за бизнеса, което до такава степен да съчетава организацията на комуникацията и ефективността.

Груповият видео чат (hangout) е перфектен за конферентни разговори и мобилни работни екипи, които тепърва ще набират популярност като алтернатива на аутсорсинга.

Липсва ми единствено възможността за интегриране на приложения, чрез които могат да се осъществят “небивалите” рекламни кампании, типични за Facebook. Предвид факта, обаче че Google+ ще бъде официално отворен за потребителите в началото на ноември, знам че е твърде, твърде рано за каквито и да е забележки по проекта.

Прескачаме ли от социална мрежа в социална мрежа в опит да сме на върха на тенденцията или наистина сме се научили да търсим и да се възползваме от “силните” страни на различните социални мрежи?

 

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, ,

Comments

 1. Google+ е доста добра конкуренция на Facebook

 2. Като мрежа, интегрирана с другите услуги на Google, G+ е много интересна и удобна. Включително и за бизнеса на самия Googlе.

  В това е първият от проблемите – хората не обичат да се чувстват използвани, а те още от самото начало подозират това. Както казваше Мечо Пух – “Пчелите НЕЩО подозират”. Проблем с внушаването на доверие.

  Вторият въпрос за мен е дали ще пренареди пазара? В интерес на истината, FB е много напред. Дори 15% от потребителите му да преминат към G+, а това няма да стане бързо, това няма да е много… Преди време много се страхувах от конкурентите и все криех информация… Докато един мой шеф не ми каза – няма страшно, давай, колкото по-напред стигнем, толкова по-малка е вероятността да ни задминат!

 3. Не можем да отречем, Поли, че ще провокира промени и освен това – конкуренцията е здравословна в бизнеса – провокира нови идеи и решения, които са в полза на бизнеса.

  Иначе – де, не смятам, че потребителите ще заменят Facebook с Google+ – може да разширят комуникационните си канали, но надали ще се откажат от Facebook. А и към момента няма основателна причина, Facebook отговаря напълно на потребностите ни.

 4. Абсолютно съм съгласен с г-жа Поли Козарова. Ако платформата “Google+” не беше собственост на Google, едва ли щеше да има такъв интерес.

 5. От друга страна, ако не се бяха проваляли толкова пъти Google, едва ли щяха да успеят да създадат толкова успешен продукт, не мислиш ли?

 6. Е няколко месеца по-късно, вече май стана ясно, че Гугъл+ няма да засенчи Фейсбук, на мен по-скоро ми се чини, че новата социална мрежа ще си остане най-популярна в рамките на хората от уеб бранша: интернет маркетинг, уеб дизайн, копирайтинг и т.н. един вид професионална социална мрежа като Линкедин, но предлагаща по-прияно потребителско изживяване.

 7. Всъщност, аз самата, колкото по-дълго време прекарвам в нея, толкова повече я харесвам. :-) Изключително добра и качествена обратна връзка дава с професионалистите в бранша, а нивото на обвързаност е в пъти по-високо спрямо Facebook.

Switch to our mobile site