Aside

Изполват ли търговците силата на социалните медии? Размисли след Social Media Masterclass

Семинарът на Майкъл Лийндер – Social Media Masterclass и разгорещилите се спорове след това във връзка с един от излъчените видео клипове на него, доказа за пореден път силата и ролята на социалните мрежи и блоговете като медии и колко решаващи са те, когато се рекламира нова марка или услуга.

Голяма част от потребителите са свикнали да възприемат социалните мрежи като източник за забавление, и сигурно са прави, но подобни интернет спорове и ефекта, който те имат върху името на компанията доказват точно обратното – силата, която има масата, за да унищожи една компания или напротив – да я направи известна за един ден.

Как използва това бизнеса?

“Ласкае” клиентите или поне – би трябвалото. Изследванията на eMarketer показват, че 47% от американците следват брандовете в Twitter, за да получат своите кодове за отстъпка. Изследванията на Exact Target, публикувани преди няколко дни в NewTrend.bg доказват същото.

Наравно с това социалните мрежи стават все популярни сред търговците като източник на информация за това какво искат потребителите. Sony Ericsson стартира своя SE-dot проект преди няколко месеца, възползвайки се от този факт.

Цифрите показват, че потребителите са все по-силно заинтригувани от  промоциите и отстъпките, които компаниите предлагат и осъзнато ги търсят в мрежата. Това означава, че търговците трябва да фокусират усилията си върху разпространението на информацията, че имат подобни инициативи.

Днес попаднах, случайно или не на страницата на Делфинариум, Варна във Facebook и се оказа, че те също имат купони за намаления на входа си, които потребителите трябва да разпечатат и представят при закупуване на билети за представления, за да използват своите 50% намаление. Аз самата живея във Варна и имам син, който е потенциален клиент на Делфинариума, без да споменавам факта, че пием неделното си кафе там всяка седмица и въпреки това не бях запозната с инициативата, която е валидна вече 3 месеца.

RSS емисиите и Facebook рекламите са най-добрите методи за разпространение на подобна информация и поддържане на контакт с потребителите.

Обслужване на клиенти

Социални медии или по-точно корпоративният профил в социалните медии поддържа контакт с хиляди от потребителите на марката (при световните брандове, става дума за милиони потребители), което спястява финансови ресурси на компаниите за обслужване на клиентите и техните оплаквания, отговаряне на запитвания и подобряване на лоялността.

Обща практика е човекът, който обслужва социалните профили на компанията във  Facebook, LinkedIn и Twitter да е един, което от своя страна също е преимущество – най-малкото, защото информацията не се „пилее” между различните отдели и реакциите са бързи и навременни.

Единственото изискване е човекът отговорен за социалните профили и комуникации да е ангажиран основно с тази си дейност, за да я осъществява съвестно и регулярно, а не между другото, колкото „да отбие номера” и да не го закача шефа.

Увеличава продажбите

Доволните клиенти са лоялни клиенти. Примерът с Dell Outlet и техните продажби за над 2 млн. долара през Twitter със сигурност ще влезе в учебниците по маркетинг.

Ако излезем извън статистиките и числата – социалните медии са изключително неоползотворен канал за комуникация и продажби от страна на търговците, поне в България, но ако усилията за тяхната експлоатация бъдат балансирани с логистиката и диалога с клиентите, могат да доведат до неподозирани резултати.

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Biser Valov, Ivelina Atanasova. Ivelina Atanasova said: Markbit.net: Изполват ли търговците силата на социалните медии? Размисли след Social Media Masterclass http://ow.ly/18cKpb [...]

Switch to our mobile site