Aside

Изводите от една блог игра

В началото на месеца LG Electronics организираха игра за блогъри, в която реших да се включа. Безкрайно съм щастлива, че и успях да спечеля – за около една седмица събрах под статията, с която участвах “Две е повече от едно” над 500 коментара – резултат, който считах за почти недостижим.  Най-хубавато от цялата надпревара обаче е опитът, който придобих, защото го  считам за изключително важен от професионално естество.

Какво определя ефективната комуникация с потребителите в социалните медии?

В рамките на една календарна седмица тествах всички “нискобюджетни” маркетинг  похвати, за които се сетих – от публикуването на PR статии и банер реклама (в новинарския си сайт – NewTrend.bg) до разрешаването на do-follow линкове в коментарите.

Днес съм напълно убедена, че подобен тип игри могат да се спечелят единствено със стратегия!

Или както казва един мой много добър познат:

“Ако нямате цели – няма смисъл от времето, което ще инвестирате в маркетинг. Ако имате цели – следва да измервате тяхното изпълнение.”

Какво показаха данните от измерването на моя “блог експеримент”?

 • Двустранната комуникация се е изместила през последната една година от блоговете към социалните мрежи. Потребителите предпочитат да са “социални” и да обсъждат темите, които ги интересуват  “на живо”. Въпреки призивът да оставят коментар под статията, която участваше в блог-играта, не малка част от коментарите бяха оставени във Facebook. Високият процент на споделяния на статията в социалните мрежи – над 400 пъти, също е показателен. Прозуматорите споделят информация, която определят като качествена, ако тя не грабва вниманието им и не я считат за полезна, не намират причина нито да я споделят, нито да я коментират.
 • Мъжете реагираха по-бързо на call to action призива, спрямо жените.
 • Комуникацията и призивът за действие в мъжките и женските социални мрежи предполага различно послание.
 • Не беше учудващо, че мъжете реагираха позитивно на мъжки призив, а жените – на женски. За целта аз имам регистрирани различни профилни псевдоними.
 • Do-Follow коментарите увеличават оставените коментари в блоговете. За съжаление, рядко оставените коментари са “стойностни” и релевантни на съдържанието.
 • Ако някой ви каже, че плъгинът Facebook Comments, добавен в блогове и сайтове увеличава трафика – повярвайте му!
 • Ефективността на банер рекламата може и да спада спрямо контекстуалната реклама и дигиталните PR комуникации, но все още коефициентът й на ефективност е изключително висок, когато е в таргетиран уеб сайт, който кореспондира с пазараната ниша на продукта.
 • Експериментите с рекламните текстове и визии винаги увеличават ефективността. Колкото и успешна да е една рекламна кампания, често може да стане още по-успешна.
 • Google Alerts беше най-ценния инструмент за следене на собствения ми и конкурентен рейтинг.
 • И не на последно място, въпреки, че го оставих в края - краят на битката не идва преди нейния край!

Онзи ден попаднах на една много красива мисъл, която учеше как понякога, за да постигнеш успех просто трябва да се осмелиш!

Понякога, когато правим крачка назад, не означава, че се страхуваме или отказваме! Понякога това означава, че се отдръпваме, за да видим ситуацията от по-широка перспектива или се подготвяме да скочим с всичка сила към проблема! За това не се укорявайте, че сте направили крачка назад. Вие просто се подготвяте и събирате сили. Но помнете, че все някога трябва да продължите напред!

Благодаря още веднъж на всички, които ме подкрепиха!

 

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, ,

Comments

 1. Браво, Иве:)

 2. ЕЕЕЕЕЕЕее Иве,

  Много се радвам, че ти си спечелила, поздравления.

  Аз не бях на работа миналата седмица, защото станаха татко за втори път роди ми се момиче. Вчера не успях да открия, кой е спечелил, но сега вече знам.

  Добър анализ си направила.

  Нискобюджетни маркетинг работи не само за подобни игри, с него може да се продават много сериозни продукти и услуги.

 3. [...] бих искал да честитя официално и на победителката във въпросната блог-игра. Със сигурност тя ще има възможност да проучи пълните [...]

 4. Кога да те чакам в София за почерпката:-)?

 5. Ама с теб само за почерпки ли ще се виждаме? :-)

 6. Да ти е жива и здрава принцесата, прекрасна новина – поздравления!Да ви е жива и здрава. Сега трябва да питам как се казва?

  А за ниско бюджетните маркетинг практики си изключително прав, обаче се доказа максимата, че блоговете започват да отстъпват за сметка на социалните мрежи, което беше интересно за мен да го докажа като хипотеза.

 7. Честито Иве! Ти подходи като професионалист и стратег и спечели състезанието! Много бих била радостна, ако Бисер сподели нещо за ефекта от блог-играта в блога ти – мисля, че освен наградата, заслужаваш и този жест. И заради всички нас, които станахме вирусоносители с теб :)

 8. Здравей, Поли, много ти благодаря за високата оценка и благопожеланията. Колкото до Бисер, на мен също би ми било интересно какви са чисто маркетинговите резултати от играта, но предвид, че кампанията засяга пряко икономическите интереси на негов клиент – всичко зависи от догорните им отношения. :-(

 9. Какво имаш предвид, че отстъпват блоговте на соц. мрежит?

 10. Така е, разбира се, но това би допринесло за още по-голяма популярност на промотираното устройство, ако погледнем чисто практически.

 11. Поздравления! :)

 12. … но услугата коства допълнителен бюджет. :-(

  Иначе напълно те подкрепям, Поли, освен това съм безкрайно любопитна. :-)

 13. Поздравления Ивелина, много полезна информация.

  Аз само следях играта. Но сега смятам да приложа на практика някои от нещата, за да популяризирам безплатен уебинар на определена тема. Искам да видя как ще реагират потребителите, ако няма награда. Т.е. разпостранението на линка е само ако им е интересно. А това е и целта ми – да привлека хора с интерес точно в тази област.
  После и аз ше направя статистика
  Няма да пиша повече, за да не оспамя с реклама..

  Поздрави и успех на всички

 14. Интересна идея, Невена, ще се радвам да споделиш после. Пожелавам ви успех с уебинара!!!

 15. Бисер says:

  Здравейте!

  Първо – отново поздравления за чудесната стратегия и успеха!

  Колкото до резултатите – мога да кажа, че това е най-голямата блогърска игра до момента в България по критериите участници и брой коментари. Само признатите коментари са над 2000.

  Поздрави и отново “Благодаря” на всички, които се включиха!
  Б.

 16. Поздрав и от мен! Съжалявам, че не съм разбрала по-рано, с удоволствие щях да се включа, защото наистина го заслужаваш!

 17. Чефо, комуникацията се измества от блоговете към социалните мрежи. Преди две години, когато публикувахме статия и всички коментари и дебати се случваха в коментарите под статията, посетителите влизаха основно през RSS емисията. Днес, всяка публикация се споделя в социалните мрежи и се обсъжда там, а 87% от моите посещения тук са или през Facebook или Twitter, което за мен значи много.

 18. Георги says:

  “Ако някой ви каже, че плъгинът Facebook Comments, добавен в блогове и сайтове увеличава трафика – повярвайте му!”
  има ли възможност за редактиране и преглеждане на коментарите на този плъгин

 19. За редактиране – не, за управление (изтриване) – да!

Switch to our mobile site