Aside

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Не, няма за пиша за предстоящите избори, нито за продажбата на гласовете на избирателите, станали емблематични за новинарските емисии, когато наближат каквито и да е избори в страната ни, но признавам си именно изборите ме провокираха за тазседмичната тема. Гласове се продават и в мрежата и извън мрежата. Навън струват между 20,00лв и 50,00лв., докато в интернет се пазаруват все още за жълти стотинки. Става дума за “черната” търговия на фенове във Facebook.

За тези, които не са запознати с проблема или не следят IT форумите – всеки може да си купи, да речем 1000 фена във Facebook, срещу скромната сума от … цените пак варират, но границите са в порядъка 20,00 до 100,00лв. – за българския пазар и до 750,00$ за международния. Гарантирани резултати, най-кратки срокове! Това са стандартните обещания за възвращаемост на инвестицията, при това от компании, които рекламират дейността си като “най-добрите Facebook маркетинг решения”. Да бе, да.

Кому е нужно, всъщност?

През последните месеци се наблюдава някаква криворазбрана максима, според която успеваемостта на Facebook маркетинг специалистите е еквивалентна на броя фенове, които фен страницата е събрала, при това за минимално кратки срокове. Без да коментирам имената на компаниите, присъствала съм на разговори по време на брифиране при планиран годишен рекламен бюджет от над 1 млн. лева, който приключи с “Колко фена ще ми гарантирате, че фен страницата ни ще събере до края на календарната година?”

Има ли смисъл пазаруването на фенове? - Не!

Социалните мрежи са толкова привлекателни именно заради човешкия фактор в тях. Да те поздрави някой с хубава песен за “Добро утро“, да се усмихнеш на приятелска шега, да  научиш последните клюки или да видиш, че бившото ти гадже е сменило статуса си на “женен”, това ги прави неустоими и кара потребителите да се връщат всеки ден отново и отново и да прекарват до 20 часа/месечно си във Facebook.

Странно защо всички претендират, че го знаят, а на феновете по фен страниците се гледа като на килограм домати, които да си купиш от пазара. Доматите поне ги оглеждат колко са качествени – за феновете изискванията са по-ниски, да говорят български език, ако се сетят да попитат, има и “клиенти”, за които това е без значение.

Как се привличат фенове във Facebook, според лоялните бизнес практики?

Нужно е време. Нужна е любов. Нужно е търпение.

Винаги съм приемала комуникацията в социалните мрежи като любовна игра … води до пристрастяване и те кара да се връщаш отново.

Феновете на марката също обичат да бъдат ухажвани и прелъстявани. Това може да се случи с помощта на забавни игри с награди, с това, че отговаряте на всички техни въпроси и не оставяте съмнение за компетентността си и с това, че успявате да предизвикате усмивка на лицето им рано сутрин, докато пият кафето си или късно вечер, разсейвайки се с интернет след работа. Толкова е просто –  хората търсят човечност и разбиране. Не бихте платили някому, за да ви е приятел, нали? Тогава защо се приема за нормално да бъде платено на фенове, които да харесват компанията и предлаганите от нея продукти?

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Този текст трябва да съдържат задължително всички агитационни материали на предстоящите избори в страната ни … искам да вярвам, че скоро подобен текст ще стане задължителен и за всички рекламни материали и стратегии, които засягат управлението на марката.

Ако любопитствате как точно се събират базите с Facebook фенове, които биват след това продавани, написахме статия с администраторите на нашумялата напоследък по новините Facebook група – Анти спам/скам, която публикувахме в NewTrend.bg. Мисля че ще ви бъде интересна. Опитахме се да систематизираме и някои от най-основните съвети за това как да предпазите профила си от кибер престъпниците, надяваме се да бъдем полезни. За да я прочетете, кликнете тук: http://bit.ly/oMyvIb

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , , ,

Switch to our mobile site