Aside

LinkedIn променя пазара на труда

LinkedIn стартира официално на 5 май 2003г. и за по-малко от месец регистрациите на потребителите достигат 4500 души. Днес, LinkedIn е една от най-популярните социални мрежи в цял свят и потребителите й наброяват над 200 млн. души, като около 90 млн. от тях са се регистрирали само през януари, 2011г.

Цифрите показват бляскаво бъдеще на бизнес социалната мрежа, която става все по-популярна и в България. През последната половин година чрез профила ми в LinkedIn започнах да получавам известия за почти всяко стойностно събитие и семинар, който се организира у нас. Освен това получих две изключително примамливи предложения за работа.

Именно отправените ми предложения за работа ме накараха да се замисля, дали пък именно LinkedIn не е бъдещето на трудовите борси и дали социалната мрежа има шанс да измести двата най-популярни български сайта са търсене на работа – jobtiger.bg и jobs.bg?

Моделът „LinkedIn” напомня един от методите на Едуард де Боно за генериране на алтернативни и иновативни решения – размяна на ролите. LinkedIn предоставя възможност на работодателите и собствениците на работни борси да следят професионалистите и да добият впечатления за техните компетенции и умения, далеч преди първото им интервю за работа. Тоест, вече не работникът търси своя работодател, следейки последните обяви за свободни работни позиции, а точно обратното – работодателите имат възможност да намерят професионалистът, който най-тясно отговаря на необходимия им профил, за да го привлекат за работа.

Е, мислите ли, че сте готови за новия модел на „търсене” на работа (и как планирате да ви забележат)?

 

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , ,

Comments

 1. Ами на мен лично много ми помага LinkedIn. От там намирах хора с мойте интереси, търся контакти във фирми които ме интересуват и т.н.
  Вярвам, че в скоро време ще е необходим на всички хора от средна и нагоре позиции защото е един ускорен метод за networking.

 2. Ивелина Атанасова says:

  Абсолютно съм съгласна с теб, Здравко. Моите лични прогнози са, че до края на годината LinkedIn ще направи “революция” и в България.

 3. [...] започнах темата за “намирането на работа” и ролята на интернет за това, смятам, че [...]

 4. Добре де, какъв трябва да бъде човек, за да може да очаква някакви ползи от тази социална мрежа! Явно трябва да си някакъв зверски професионалист да я ползваш иначе не виждам никакъв смисал от нея. Може и пак да прибързвам с извода, но дано да ме светнеш/отново/ :)

 5. Ивелина Атанасова says:

  Мислех си аз да напиша статия за това как да станеш LinkedIn “звезда”, но с този коментар, да знаеш, че ще ти я посветя специално. :-) Ако трябва да съм сериозна – трябва да умееш да демонстрираш, без свян, всички професионални качества, които притежаваш в областта, в която си специалист и да комуникираш с key opinion лидерите. Естествено преди това е необходимо да си се постарал и да ги идентифицираш.

 6. Благодаря ти за отговора Иве. Дано да намериш време да напишеш подобна статия, ще ми бъде мн полезна, а и не само на мен :)

Switch to our mobile site