Aside

Между каузата и маркетинга или за cause-маркетинга като бизнес

За първи път фразата „маркетинг в подкрепа на каузата” се използва от Американ Експрес през 1983г., за да се опише своята инициатива в подкрепа събирането на средства за реставрацията на Статуята на свободата. По време на тази кампания, Американ Експрес дарава 1 цент за всяка транзакция на свой клиент, за да подкрепи каузата. Скоро след началото на инициативата броят на картодържателите се увеличава до 45%, а употребата на кредитните карти се е увеличила с 28%.

Големи компании като Avon също са част от мащабни инициативи, често също с общественополезно значение. Дори дами (и господа!), които не са фенове на каталожната търговия на козметика познават цикламено розовите тениски и брошката-панделка в подкрепа на борбата с рака на гърдата и ранната му диагностика. Парадоксът се крие в това, че според съставките на етикета на продукцията на Avon (същото важи и за Revlon, L’Ореаl, които също подкрепят подобни инициативи) може да бъде установено, че продукцията именно на тези „cause-маркетинг компании причиняват рак, алергии, проблеми с репродукцията, ендокрини смущения, дразнене на очите и кожата, промени на биохимично и клетъчно ниво!!!!

Защо използват каузи за своя бизнес ли? Всичко е „пари”!
Като всеки маркетингов похват, който залага на емоциите и ценностите на хората, cause-маркетингът също носи редица допълнителните изгоди основно по отношение позиционирането на продуктите в съзнанието на хората.Според проведено през 2004г.проучване
• 91% от потребителите възприемат по-скоро като положителен имиджа на компаниите, подкрепящи дадена кауза;
• 86% от потребителите вярват, че компаниите ще се отчетат за начина, по който са подкрепили дадена кауза;
• 86% от потребителите са по-скоро склонни да изберат бранд, чиято продукция се свързва с подкрепата на дадена кауза;
• 79% от потребителите са склонни да закупят продукт, който свързват с подкрепата на дадена кауза;
• 77% от потребителите вярват, че cause-маркетинга трябва да бъде напълно естествена част от бизнес политиката на всяка компания (такова е и моето лично мнение!!!).
• 64% от потребителите споделят, че избират да купят даден продукт заради кауза, в която те вярват, а брандът подкрепя;
• Според проведно през 2001г.проучване 81% от потребителите биха предпочели даден бранд пред друг, ако той подкрепя дадена кауза, независимо, че цената и качеството на двата продукта са идентични;
• 96% от жените считат, че подкрепата за дадена кауза е от значение;
• Подкрепата на кауза е гаранция за добро маркетингово позициониране и брандинг на компанията чрез ценностите на нейните клиенти. Целево ефективни са „дарения” до 5%.
• MissionFish, организацията, която отговаря за програмата по наемане на работници на eBay program, докладва, че аукционите, които даряват част от парите за благотворителност понякога имат възможността да продадат на по-високи цени в сравнение с тези, които не го правят.
• Cause-маркетинга често обвързваклиентите и обществото като цяло и ги прави лоялни на дадена марка, тъй като засилва чувството на гордост и производителността на служителите на дадената фирма;
• Иновативни решения като Google Checkout служат за мост между онлайн търговците, клиентите и нестопанските организации като обслужват като помагат едновременно на всички, за да увеличат ефективността на кампанията и намалят данъчните ставки;
• Като допълнение на чувстото за удовлетвореност, cause-маркетингът генерира публичност, кото често намаля общите разходи за бизнеса, особено що се касае до разноските по спечелването на нови клиенти

Всичко това в един момент надделява и бизнесът е склонен бързо да замени „добрата” кауза за нови приходи, увеличени пазарни дялове и разрастване на производството. Тънкият момент при cause-маркетинга е каузата да бъде и да остане преди маркетинга и бизнеса.

Естествено не всички фирми подкрепят дадена кауза от чисто меркантилни идеи.

Една от любимите ми кампании, която аз самата също подкрепям е “Click a Tree”. Това е инициатива на Европейската комисия, която ангажира всички млади хора с „еко-мислене” (голяма част от тях са Y-поколението, за което Поли Козарева беше писала скоро) да се противопоставят на климатичните промени. Всеки един от първите 5000 регистрирали се в инициативата получава дръвче, което трябва след това да засади и снима, като десетте участника, получили най-много гласове, ще спечелят пътуване до лагер за обучение по околна среда. Тук може да се види картата на вече засадените дръвчета-към момента заседените дръвчета са малко над 3500. Като оставим настрана прекрасната кауза, искам да вметна, че дръвчетата ги изпраща немската фирма за отглеждане и търговия с цветя: SBH Str?lener Blumenhandel – по-добра реклама от това здраве му кажи ? Първо ЕС плаща, в което съм убедена, както дръвчетата, така и доставката им, защото това е при всички положения проект за опазване на околната среда, а паралелно с това фирмата печели БЕЗПЛАТНО добър имидж, връзка с потенциални клиенти и маркетинг информация (адрес, години, местоживеене, интереси – препоръчително е да се посочи страница за контакт при регистрацията). Това вече мисля, че се доближава до идеята за cause-маркетинга.

Въпреки че в първоначалния си вид cause-маркетинга се проявява в офлайн пространството, горепосоченият пример също доказва как постепенно той се измества и към онлайн каналите. До голяма степен това се дължи на нарастващия процент на домакинства с интернет достъп, както и на потепенното изместване на комуникационните канали и рекламата в Web 2.0.

Основните принципи, в съответсвие с онлайн и социалните медии, за успеха на маркетинга в поредкрепа на кауза са:
1. Идеята, която се подкрепя трябва да е ясна, проста и точна;
2. Хората трябва да знаят какво правите и какво се очаква от тях;
3. Нека хората имат възможността да разпространяват идеята (вирусен маркетинг) и да се включват в каузата;
4. Резултатите от усилията в подкрепа на каузата трябва да бъдат известни в реално време и
5. Хората трябва да имат възможност за достъп до тях,както и за обратна връзка с организаторите на събитието;
6. Най-важното от всичко казано до тук е че колкото и важна да изглежда една кауза, не е задължително тя да е такава за всички хора и не е задължитело всички да я подкрепят.

Ако решите да подкрепите някоя кауза (в което искрено се надявам) бъдете готови да отделите време и енергия, за да покажете на света с какво вашата кауза ще „промени” света.

С изпращането на един SMS, за която и да е кампания на DMS срещу 1,20лв. можете да помогнете за спасяването, често, на един живот!

Съжалявам, че държата прави от това бизнес и удържа 20% ДДС, но предпочитам да направя своето добро дело за деня пред това да я хуля безучастно и да остана “сляпа” за човешкото страдание.

1. Изпратете дарителски sms с текст DMS NADEJDA на 17 777 (за абонати на GLOBUL, vivatel и M-Tel).
2.Направете дарение по банковата сметка  на Надежда Хаджиева

Банкова сметка в Прокредит банк:

BGN – BG18PRCB92301022226713

PRCBBGSF

Дамата има нужда от помощта ни, за да събере 5000  лв. (!!), които ще й помогнат да пребори болестта си

Повече за нея и за каузата на Пламен Петров можете да прочетете тук!

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

 1. certificat says:

  Читал похожую статью на эту тему, но у Вас совсем другое мнение, спасибо, интересно было сравнить :)

 2. Наши подготовленные специалисты помогут с расчетами и выбором оптимального маршрута грузоперевозок, подберут удобное время. Ведь профессиональный и аккуратный квартирный переезд сбережет собственное время и нервы.

 3. smsstavki says:

  их больше было О_о

 4. sportsms says:

  Да, Именно так и было!:))

 5. onlinestavki says:

  Да, Именно так и было!:))

 6. Поздравления за поста, Иве!

  Cause-маркетингът наистина помага да се осъществят благородни каузи, които се нуждаят от допълнително финансиране. Ако една фирма е решила да подкрепи кауза, идея, е добре това да се съчетае с маркетирането на нейните продукти или услуги. Например – издатели на книги подкрепят издаването на книги за деца със зрителни проблеми, софтуерна фирма спонсорира участието на младежи в международна олимпиада по информатика… има хиляди начини.

  По този начин се съчетават интересите на фирмата и обществените ползи, и така тази дейност не изглежда изкуствена.

  Радващ факт е, че освен че пишем за това, в България въпреки кризата вече има известен опит в съчетаването на маркетинг с кауза, особено в сектора на информационните и комуникационни технологии.

 7. Даже и не докопаешься.

 8. Bibliotecka says:

  Смеяться не грешно, но признаваться в этом при чтении подобной информации по крайней мере удивило меня!:))

 9. Inet-Bazar says:

  “Мне очень помогали ваши записи”

 10. Ивелина Атанасова says:

  Личното ми мнение и причината да напиша статията е популяризирането на ?ause-маркетинга и всички ползи, които носи – не само личното удовлетворение, че си направил добро, но и чисто икономическата страна на нещата – стига да не се стига до “израждане” на идеята. За чисто меркантилните подбуди може да се използва “спонсорството” да речем!

  Ла Лече Лига, България, чиито клипове вървят вече почти месец по телевизията се борят за повече кърмени бебета в България вече 6 години и се чувстват като “Дон Кихот срещу вятърните мелници” – не само, че Здравото министерство нехае, а е негова задача, но и община или държавно учреждение не го прави. Тази организация и тези бебета разчитат единствено на благоразположението на различните фирми, за да имат с какво да финансират “своята благотворителна кауза”, която всъщност е за общественото благо.

 11. Роберт says:

  Всем трудно…

 12. Благодаря за добрите думи, Ивелина!

  Има един друг сайт (в който също имам известно участие), който до голяма степен се превърна от лична трагедия в кауза.

  И смея да твърдя, че промени представите на българина за благотворителност (включително и за Cause-маркетинг).

  Името му не е случайно: “Спаси, дари на…”

  http://www.save-darina.org

 13. Ивелина Атанасова says:

  Знам за случая на Дарина и покрай bg-mamma участвахме доста дейно в набирането на средства – ужасно ми е мъчно, че на малката принцеса й е било писано друго :-(

  За сметка на това, Дари и семейството й действително докоснаха сърцата на много българи и мисля, че поставиха началото на една изключително благородна кауза. Радвам се, че асоциацията за набиране на средства продължавада работи и да помага на други деца.

  Вече с радост мога да кажа, че познавам и човекът който им е помогнал това да стане факт!

 14. Ивелина Атанасова says:

  Большое спасибо Россия :-)

 15. zaizberg says:

  Контент интересный,почерпнул много нового.
  всем рекомендую для прочтения.

 16. [...] да дам своя дял в насърчаването и популяризацията на cause-маркетинга като форма за реклама и позициониране на предлаганите [...]

 17. Витя says:

  Очень ценная штука.

Switch to our mobile site