Aside

Най-добрата и най-лошата функционалност на Facebook?

“Големият въпрос”  на списание .Net, брой: 215 (40)/ юни 2011г.

Коя функционалност на Facebook считате за най-добра и коя за най-лоша?

Ето какъв беше моя отговор:

Последната една година беше определено годината на Facebook и социалната мрежа успя да се наложи като най-популярната в световен мащаб, да „накара” бизнеса все повече да се съобразява с нея и да започне да я включва все по-често в маркетинг микса си.

Ако трябва да ранжирам „най-любимите си и най-нелюбимите си” функционалности на Facebook, то моята класация определено ще бъде оглавена от социалните плъгини. Facebook Login и Facebook Comments промениха из основи комуникацията в мрежата. Само преди около месец от Facebook съобщиха, че плъгинът за коментари е интегриран в над 50 000 сайта в световен мащаб и основната причина за това е че увеличава трафика с над 45%. Е, прави са!

Вторият ми фаворит е Facebook Studio. Официално целта на страницата беше да събере на едно място най-креативните рекламни кампании, реализирани в рамките на социалната мрежа, за да вдъхнови и образова маркетинг обществото. Неофициално – да подчертае страхотните възможности, които социалната мрежа предлага на своите рекламодатели и да вземе по-голям дял от рекламните им бюджети. Правят го с финес.

Приложенията за мобилни телефони са най-великото приложение за всеки, чиито ежедневен ритъм е подчинен на препълнен график със срещи и постоянни пътувания. От една страна Facebook Mobile те спасява от скуката в трафика, от друга ти позволяват да си винаги на върха на „информационната вълна”. Категорично ги добавям в графа „Любими”.

Същите преимущества нареждат Facebook Places следващи в класацията. Все още се колебая дали харесвам повече Foursquare или Facebook Places като геолокализационно решение за вирусен маркетинг, но категорично питая топли чувства и към тази функционалност на Facebook.

Групите са ми по-скоро интересни като инструмент за комуникация, отколкото по-любими или по-полезни от фен страниците, така че ги поставям някъде по средата.

А „сръчкай” е най-безполезната и „безумна” функция, която мога да си представя за социална мрежа, в която се предполага, че хората са се регистрирали, за да се забавляват и да „побъбрят” с приятели. Допълнителен недостатък на функцията е че след поредния редизайн на Facebook, уведомлението за „сръчкване” остана толкова скрито сред стрийминга на новините, съобщенията и приложенията, че започвам да се чудя защо изобщо Facebook продължават да го поддържат. Освен ако и те самите не са забравили за съществуването й?!

А според вас, кои са най-добрите и кои най-лошите функционалности на Facebook?

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , ,

Comments

 1. Маринов says:

  Определено ми хареса. И най- вече това за “сръчкай” .. Според мен би бил много по- голям екшън ако го променят на “сритай” или “шибни”.. :D За шоуто ествествено :)
  Поздравления за Ивелина Атанасова :)

 2. Много ти благодаря за подкрепата. Искам да ти кажа, че предложенията ти за “сръчкай” за завладяващи просто. :-)

 3. Бисер says:

  Е, не знаеш ли, че “сръчкай” все още не смеят да го махнат заради факта, че е любимата функционалност на Чък Норис… :D

  Съгласен съм напълно с мнението ти. ;)

 4. Ей вярно, че излезе новият брой, още не съм си го купил:-) И мен май трябва да ме има някъде около теб:-)?

 5. През една колонка. :-)

 6. Иван says:

  Че какво му има на “сръчкай”? Преди малко една приятелка ми напомни с него, че имам да й пиша :-D

 7. Най-добрата функционалност на facebook, поне за мен, е неговият първоначален замисъл, колкото и тривиално да звучи. Самият факт, че ти се дава възможност на едно място да споделяш каквото и да било, с всички хората, които те интересуват, е исторически. Едва ли бабите, дори нашите родители са си мечтали за такова нещо. Като се замисля, дори аз не съм си представял как общувам с хора на 400 километра от мен, само с интернет връзка и един сайт.

  Естествено, възможностите на платформата са огромни, както казахте – от реклама до игри. Има по нещо за всеки. И много харесвам факта, че всичко се случва около основната, изначална идея на facebook – да бъдеш във връзка с приятелите си, дори когато си на другия край на света. Не е ли това най-добрата функционалност на facebook, а именно самият facebook и идеята зад неговото съществуване?

  Иначе, за най-лоша бих отличил чата на facebook. Ужасен е. Лагва, не мога да пиша, докато другия отсреща пише, понякога не се изпращат съобщенията, човека отсреща ми се показва офлайн, при положение, че е он. Въобще, тук мисля, че трябва сериозно да поработят, тъй като според мен има смисъл от един чат в мрежа като facebook. Най-малкото понякога искам да попитам приятел как е и би било тъпо да пускам съобщение на стената му. Затова, ако оправят този бъг, ще бъде су-пер.

  За сръчкването, то е по-скоро лигавщина, не функционалност. Нали и 13-14 годишните трябва да бъдат привлечени от нещо, все пак. :)

 8. И ти писа ли ли? :-)

 9. Вчера се опитах да използвам платформата за email маркетинг – все пак съществува функция “извести” феновете на страниците, а са ми и направили Facebook email, как да не го използвам?! :-) Замислих се обаче, че щеше да е хубаво ако имаше и функция unsubscribe в този случай ….

 10. Ели says:

  С “малко” закъснение и аз се присъединявам към мнението ти Иве за “Сръчкай”. Откакто съм се регистрилала във Facebook не съм го използвала. Права си, че последната една година е на социалната мрежа. Тя наложи своето участие не само в маркетинговите стратегии на бизнеса, но и даде възможност на много хора по лесно да комуникират по между си. В нея е много по-лесно да оставиш съобщение до много хора, които се интересуват по един и същ въпрос, нещо което неможеш да направиш в Skype. Информацията е много по-динамична тук и понягога трябва специално да я издирваш, за мен това е минуса. Само, ако имаш лично съобщение можеш лесно да разбереш, че нещо се е случило в пространството. Аз съм си новак в тази сфера, но искрено се радвам за теб и това което си постигнала. Само напред :-)

 11. Изобщо на кого му е дошло на ум, че трябва да се “ръчкаме” – с нищо позитивно не е свързана тази функция? :-)

Switch to our mobile site