Aside

Pinterest промени комуникацията в интернет

Pinterest е новата “социална мания”. Честно казано не знам какво толкова се прехласват американците по нея Една обща стена с картинки. Вярно красиви картинки, но все пак картинки. Прилича малко на списание. Лъскаво списание. Гледаш, чудиш се и се маеш, цъкаш с език, затваряш го и  нищо. Разглеждала си малко картинки. Случва ми се веднъж в месеца, когато ходя на фризьор и без това е сред досадните ми ангажименти за месеца … поне да е красиво. И Pinterest го възприемам все още така – красив.

Вероятно е да съм в заблуждение. Вероятно е просто да не разбирам концепцията на тази социална мрежа или да ми е далечна. Да разглеждам обувки обичам – колкото са по-цветни и по-високи повече ги обичам. И да ги купувам обичам, но проблемът “лимитирано пространство за съхранението им” ограничава силно вътрешният повик да притежавам всеки следващ чифт, в който се влюбя. Повярвайте – за обувки сърцето ми е широко. И какво се получава – губя два часа от деня си в разглеждането на обувки, чиято марка дори не запомням и накрая нищо.

И понеже не обичам безсмислените неща, а и не вярвам хората “просто ей така” да са луднали по нещо, което напълно безсмислено започнах да търся смисъла на Pinterest. Открих го във визуалната комуникация.

Ако Pinterest изигра някаква съществена роля на пазара на социалните медии, където си мислехме, че сме видели и знаем всичко, то е че промени завинаги комуникацията. Обърна правилата на играта. До сега бяхме свикнали да публикуваме текстове, които се придружават от снимка, а Pinterest ни накара да публикуваме снимки, придружавани от текст (евентуално). И в това има логика.

Визуалното съдържание:

 • е по-лесно видимо;
 • по-лесно разпознаваемо;
 • ангажира вниманието на потребителя по-силно;
 • визуалната комуникация стои в основата на PR-a;
 • визуалното послание предава по много по-интуитивен и бърз начин посланието на потребителите;
 • ангажира по емоционален начин потребителите, защото често “една снима е в състояние да каже повече и от милион думи”.
… ако се използва правилно!

Вероятно ще ме попитате защо все пак смятам, че именно Pinterest промени комуникацията в интернет – примерите са пред очите ви през последните няколко месеца:

Следете новините в NewTrend.bg активни и ще ви дадем още десетки примери, те се появяват всеки ден.

Още ли не вярвате, че Pinterest промени интернет комуникациите и още ли го смятате за безполезен?

Съветът ми е да го последвате. Добре, не го следвайте физически, ако не ви допада като среда за комуникация – все пак основният профил на потребителите му са жени на възраст 18-45 години, ако сте мъж вероятността да не го разбирате е голяма, но вижте какво стои зад него, какво привлече потребителите към него.

Съветвам ви през тази година да заложите на визуалното съдържание. Съветвам ви да ангажирате, да акцентирате. Направете го във Facebook приложенията, които стартирате. Направете го в посланията и конкурсите, които организирате. Нека “Pinterest вълната” намери отражение върху дизайна на уеб сайта ви, на рекламните ви материали, на бизнес стратегията ви.

2012 година ще бъде годината на визуалната комуникацията – запомнете го!

Създавайте съдържание, което ангажира, което привлича погледите. Визуално съдържание, които носи в себе си духа, човещината, топлината. Снимки, които са цветни, красиви, семпли, но с акцент. Отличете бранда си, направете го незабравим!

Аз? Аз все още търся начин да използвам ефективно Pinterest. Мисля, че имам някакъв пробив с брандираните видеа, които качвам, но затова ще поговорим друг път .. искам да изчакам още няколко месеца, за да споделя цифри.

 

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

 1. [...] организират #Pintermission в Pinterest – рекламна кампания на CR-V, която обещава да награди [...]

 2. Оределено ще разцъкам Pinterest тези дни :)

 3. Социална мрежа за снимки и картинки ? И аз се чудя как американците са се захласнали..

 4. Полезно четиво!
  Иначе си много прав, всичко вече е визуализация, всеки иска да му е шарено и красиво. Щом и ФБ направиха пълна цигания началната страница като влезеш… значи всички трябва да се съобразяваме с това.

 5. [...] обяви миналата седмица и акцента, който постави върху визуалното съдържание и подобрените възможности да интеракция и диалог [...]

 6. [...] на рекламни видео клипове и да използват по-ефективно визуалните комуникации в своя маркетинг [...]

 7. Тодор says:

  Здравейте. За първи път пиша в блога Ви но ми попадна сайта при търсене за Пинтерест. Мисля че колкото повече социални мрежи има, които са свързани помежду си, толкова повече ще има изява в различните среди на маркетинга. Популяризацията на един бранд ще става все по лесно. Важно е да сме активни в социалните мрежи за да затвърдим и търговската си марка. Освен това са подходящи за ППК кампании, СЕО за търсачки и имат много приложения. Благодаря за интересната статия.

  Поздрави Теодор

 8. Аз лично не вдявам как един такъв сайт може да стане толкова голям хит, е в бг не е още, но и това ще стане :) Мен не ми допада и това си е ;)

 9. [...] привлича вниманието обаче е акцентът, който придобива визуалната комуникация в ежедневните ни отношения и дали (как) тази тенденция [...]

 10. Споделям позицията ти, че американците прекалено се прехласват по Pinterest.

  Ето една по-различа позиция относно Pinterest:
  http://pariotinternet.bg/pinterest/

 11. [...] социална мрежа, която потребителите обичат. И ако Pinterest промени “правилата на общуване” в интернет, поставяйки акцент върху визуалната [...]

Switch to our mobile site