Aside

След котките и красивите жени, идва ред на бирата във Facebook

Трябва да признаем, че животните са ненадминати по популярност в уеб пространството, особено когато това се отнася за котки, кучета, пухкави тигри или стадо зебри в саваната са истински звезди в интернет.

Що се отнася до социалните мрежи, често са на върха на славата.

Широкоразпространено е схващането, че рекламните фотографии, в които присъства котка или красива жена повишавате многократно кликовете на рекламата във Facebook. Според специалистите, сред ефективните рекламни решения е и присъствието на бира.

Заключението е на американска маркетинг компания, която използвала Facebook като канал за реклама на продукт на свои клиенти. При тестовете на кампанията, експериментирали и добавили снимка на бира. Кликовете се увеличили с цели 57%.

Бирата по никакъв начин не е била обвързана с рекламирания продукт.

Отчетеният CTR на кампанията е 0,18%, което за експертите в областта на рекламата може и да не е недостижим резултат, но определено заслужава да му бъде обърнато внимание.

Какви са изводите от подобен експеримент?

  • Увеличените кликове не са показател за ефективност на рекламната кампания;
  • Често завишения обем на кликовете се отразява негативно върху конверсиите;
  • Facebook в никакъв случай не е евтин канал за реклама – дори цената на клик да е по-ниска от тази на Google AdWords, експериментите и инвестираните часове за проучване и тестове с цел увеличаване ефективността от кампанията увеличават реално инвестирания бюджет. От друга страна, ако кампанията не е добре премислена, тествана и професионално организирана – дори бюджетът да не е висок, ефективността също няма да бъде задоволителна

Така се раждат митовете за неефективността на интернет като канал за реклама.

Пожелавам ви наздраве сега, днес, 05 август е Международния ден на бирата. Надявам се ще го отпразнувате подобаващо – виртуално и реално.

 

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

,

Comments

  1. У.Д. says:

    Много сте права. Хората не бива да се залъгват, че кампанията им е ефективна, само заради увеличение при броя на кликовете.
    И все пак, ако кампанията е таргетирана, няма смисъл да се добавя нещо, което е свързано с нея. Вярно, може да получите повече харесвания, кликове и прочие, но това не значи, че ще спечелите нещо повече. Даже по този начин се събират повече хора, които не се интересуват от самата кампания.

Switch to our mobile site