Aside

Защо социалните медии са толкова популярни?

За четири години от съществуването си, потребителите на Twitter са се увеличили до почти 80млн., 400-те млн. потребители на Facebook се сравняват с населението на третата най-голяма държава в света – след Китай и Индия, а рекламните приходи на Google са приблизително колкото брутния вътрешен продукт на една малка държава като Кипър, да речем (благодаря на Коки за споделените статистики!)

Какви са причините социалните медии да станат толкова популярни за толкова кратък отрязък от време?

Ръст в обема на инвестициите за реклама в социалните медии

Социалните медии  се намират във възход, а проучванията посочват, че до 20104г. бюджетите за social media маркетинг ще достигнат 3,1 млрд долара, което е 34% увеличение спрямо резултатите от 2009г., когато за маркетинг и реклама в социалните медии са похарчени 716 млн. долара (в световен мащаб!). За сравнение, според доклад на IAB Europe, Gemius: “Interactive Overview of CEE Markets 2009“, инвестициите за интерактивна реклама в България през 2008г. са били  едва 4 евро на глава от населението, което представлява едва 5% от общите рекламни бюджети на страната.

И докато традиционните маркетьори продължават да залагат на „сигурното“ и предпочитат утвърдените канали за реклама, то „новото поколение“ и по-иновативните маркетьори залагат на „новите тенденции“ и избират социалните медии, които не само генерират големи обеми потребителска маса на едно място, но и предлагат висока ефективност и възвращаемост при ниски инвестиции – нещо изключително важно по време на рецесия.

Социалните медии като част от ежедневието

В маркетинга стратегиите за промотирането на даден продукт са две – push, когато масираната реклама кара потребителите да търсят и да купуват даден продукт и pull стратегия, при която потребителите изискват от търговците да заредят даден продукт, за да им го продадат. Коя е по-успешната ли? Да приложиш pull PR стратегия за търговците означава да накарат журналистите да говорят и да пишат за тях, да искат да пишат за тях и да ги промотират без за това да им се плаща допълнително, както би се случило aкo “изисканата” PR статия бъде публикувана “каналния ред“. Как ли?  89% от журналистите използват активно блогосферата, 65% присъстват в социални те мрежи, а 52% използват микро-блог платформите като Twitter, според проучване на GW University.  С други думи: социалните медии дават възможността на PR отдела да бъде „модерен“ без за това са да му необходими каквито и да е технически умения.

Социалните медии са популярни …

…. изтъркана фраза, но факт!

Социалните медии са на път да засенчат резултатите от качествената SEO оптимизация. Особено след като Google започна да индексира резултатите в Twitter и брандираните страници във Facebook. Водени от публикации в онлайн медиите, от публикациите на блогъри, безплатно разпространявани електронни книги, презентации и уеб конференции , потребителите започват да търсят допълнителна информация и да купуват фирмените продукти. Понякога именно тази „полза“ на социалните медии и „гарантираният вирусен ефект“ се преекспонира – социалните медии не са панацея, не са еднакво ефективни за всички браншове и трябва да се използват умерено, след направени проучвания и тестове, но ако тези изисквания се спазят дават изключителен ефект. А … и да, необходимо е време. Социалните мрежи са популярни, но изискват време, за да дадат резултат.

Голяма част от потребителите игнорират традиционните PR съобщения. Напълно!

18% от респондентите, участвали в последното проучване на iPressroom отговарят, че напълно игнорират традиционните рекламни съобщения.  По-голямата част от респондентите са отговорили, че познават и имат досег със социалните мрежи – 80%, блогове, подкастинг и RSS емисии  – 87% , а 70% от тях и с микро-блог платформите и определят тези канали са важни или много важни по отношение връзките с обществеността и публикуването на рекламни съобщения.  Ако сте студент, който завършва университета и тепърва започва да си търси работа и нямате каквито и да е познания и опит в социалните медии, не се чудете защо не ви се обаждат за интервюта!

Инвестициите за релевантно съдържание или т.нар. content маркетинга се увеличават

6 от 10 маркетьора планират да увеличат бюджета си за създаването и публикуването на релевантно за фирмата им съдържание, гласи проучване за инвестициите в маркетинг през 2010г. на Junta 42 , според което социалните мрежи са и най-предпочитания канал за целта.  Ако се инвестира в съдържание, което е интересно и полезно за потребителите, може и би и те биха инвестирали своето време, за да го прочетат, а при повечко късмет дори и да го споделят с приятели.

„Новите“ потребители използват активно интернет технологиите

Когато преди няколко месеца изнасях лекция в университета за различните типове потребители и как да сегментираме пазара, направихме много полезен разбор на различните групи, според времето, в което са живели и годините им на раждане. Така се обособиха поколението X, поколението Y, което в края на 2010г и началото на 2011г ще представлява 40% от пазара на труда, тоест това са потребители с възможности за покупка  и поколението Z, чиито представители са родените след 2000г. Това са хора, израстнали с компютър и мобилен телефон в ръката, MP3 плейъра и iPod-a са част от живота им, така че именно онлайн технологиите са най-ествения инструмент за комуникация с тях.

Добрите маркетинг практики са позволените практики

Рекламните послания са достигнали такива обеми и честоти, че потребителите започват да ги пренебрегват ако не са ги пожелали изрично. Т.нар. „маркетинг на позволението“ на Сет Годин придобива все по-голяма популярност в световен мащаб, именно защото се опира на това да получиш позволението на потребителите и дори – всеки потребител индивидуално да потвърди, че желае да получава конкретните рекламни послания. Още по-важно е да му се предостави възможността да се откаже ако пожелае.

Интернет маркетингът е творчески процес, в който няма строги правила и порядки

Най-добрата страна на маркетинга и рекламата (и в интернет) е че най-добрите кампании са най-нетрадиционните кампании. Липсата на строги правила предразполага към творчество и прави всяка кампания индивидуална и различна.

Как мислите вие – как според вас социалните медии станаха толкова популярни?

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, ,

Comments

 1. Апостол Апостолов says:

  Що се отнася до Интернет бизнеса, те са толкова популярни, защото подпомагат продажбите. И още как! Откакто започнах да поствам в 55 социални сайта, от работа главата не мога да си вдигна!

 2. Станаха популярни защото са удобни. За поддържане на стари контакти, както и за създаването на нови.

  А относно push vs pull, вчера обяснявах повече от час на един кубинец, той разбра всичко и накрая каза: Добре, ще увеличим рекламния бюджет с 3% за твоята част, но няма да намаляваме печатната реклама. (Печатат 300 000 флаера седмично)…
  п.с. моята част е сайта, facebook профила и фен страницата.

 3. Ивелина Атанасова says:

  3% за старт си звучи доста обнадеждаващо – въпреки че аз бих намалила броят на фалерите и бих инвестирала разликата в нестандартна (криейтив) онлайн реклама :-)

  С какво се занимава тоя твоя човек, Крис, че ми стана интересно – 1,2 млн. флаери месечно не е майтап работа.

 4. С музикален клуб в Италия. В града живеят около 1 милион жители, но текучеството е огромно. Непрекъснато се изпращат флаери до други туристически дестинации също. Според мен е огромна глупост, но клубът е пълен. Сега ще се опитаме да привлечем по-високо бюджетни клиенти.

 5. Ивелина Атанасова says:

  Супер! Ако се случат нещата можеш да се чувстваш поканен да го опишем като case study казуса – според мен ще бъде интересна статия!

 6. Благодаря, ще се възползвам. Все още подготвяме сайт… (последните пет години). ;-)

 7. Привет Ивелина,

  Изравниха условията при, които се прави маркетинг и дадоха възможност на хората лесно да се откриват и сдружават в различни клубове, групи, организации и т.н.. А за готините марки и търсещите маркетолози това е достатъчно да ангажират и както казва Годин да поведът своите последователи.

  И най-важното според не е нужно вече да ползваш традиционните медии за да достигнеш до своите последователи. Това не означава да игнорираме традиционните медии, но соц медии дават възможност да говорим директно на своите клиенти/последователи.

 8. Популярността на социалните мрежи наистина драстично расте.

  За отделните хора участието в тях е начин да изразиш себе си, да споделиш това, което те интересува и да общуваш с хора с подобни интереси – това за по-интелигентната част от участниците в социалките, разбира се…

  Това дава шанс на бизнеса да използва социалките, за да общува с клиенти, които попадат в целевата му група. Общува, а не продава! Аз самата бягам като дявол от тамян от фирми, които ме облъчват за директна продажба там…

 9. Поли, факт! Постепенно, отчасти и покрай разговорите си с теб, осъзнавам,че бизнесът действително “залита” по социалните медии, но за съжаление започва една преексплоатация с твърде грубо отношение спрямо тях и техните потребители – аз самата също постоянно получавам рекламни съобщения (коментари) в bg-mamma, contacto.bg и facebook – най-често тях използвам, май, и действително по-скоро това ме отблъсква, отколкото кара да купя дадения продукт. Причината – некомпетентна експлоатация, липса на креативност или липса на желание. Как мислиш, каква е причината?

 10. Ивелина Атанасова says:

  Здравей, Стефане – благодаря за коментара, липсваха ми включванията ти напоследък!

 11. Amy says:

  Привет Ивелина,

  Изравниха условията при, които се прави маркетинг и дадоха възможност на хората лесно да се откриват и сдружават в различни клубове, групи, организации и т.н.. А за готините марки и търсещите маркетолози това е достатъчно да ангажират и както казва Годин да поведът своите последователи.

  И най-важното според не е нужно вече да ползваш традиционните медии за да достигнеш до своите последователи. Това не означава да игнорираме традиционните медии, но соц медии дават възможност да говорим директно на своите клиенти/последователи.

 12. Ивелина Атанасова says:

  Всъщност социалните мрежи и интернет за мен “върнаха” властта в ръцете на потребителя и на компаниите им се налага да изслушват своите клиенти и да се съобразяват с техните желания и нужди, а не да им продават “по-лъскавите и по-нови”, задължително “по-скъпи” версии на познатите неща.

 13. Ах, винаги настъпвате SEO-тата :) Не забравяйте, че освен чрез Viral, потребителтие трябва да могат и по други канали да намират бранда/продукта.

  SEO и SM работят ръка за ръка и взаимно се допълват :) Facebook страниците се индексират много добре, което пък допринася за получаване на нови “фенове” , което е явен пример за симбиоза.

  И не на последно място по важност: Много добра статия!

 14. Ивелина Атанасова says:

  … че кой е твърдял, че интернет иструментите работят “самосиндикално” :-)

  Благодаря! :-)

 15. [...] факт е, социалните мрежи става все по-популярни и с право можем да кажем, че 2010г. беше годината на Facebook, [...]

 16. Петър says:

  Социалните медии надмина традиционните материали ПР.Уеб професионалисти трябва да развиват своите умения, за медиен маркетинг се развиват.Благодаря ви за писане.

 17. [...] В България вече има над 3000 блога, няколко хиляди регистрирани профила в Twitter и милион и половина регистрирани профила във Facebook. Това е сегментът на потребление с най-голям ръст в световен мащаб. Интернет рекламата е най-развиващият се рекламен дял. Опитът от рекламните кампании показва, че Facebook е вероятно и най-ефективната онлайн рекламна среда за повечето бизнес сегменти в България. В глобален мащаб Facebook има над 400 милиона потребители, а Twitter – “само” 85 милиона. Към момента в Twitter се споделят около 10 милиарда кратки съобщения за година. А търсачката на You Tube е вторият по използване търсещ алгоритъм след Google. За повече информация относно популярността на социалните медии и тяхната важност ви препоръчвам да погледнете и страхотната публикация на Ивелина. [...]

Switch to our mobile site