Aside

Социалните медии – готови ли сме да ги използваме ефективно?

Бизнесът постепенно свиква със социалните медии и бавно, но сигурно започва да се възползва от преимуществата, които му предлагат социалните мрежи като Facebook и Twitter. 56,8% от най-големите онлайн магазини в САЩ присъстват под една или друга форма във Facebook, втори в класацията е уеб сайта за споделяне на видео YouTube, където присъстват 41.4% от онлайн търговците на дребно, а MySpace се подрежда на трето място в класацията със своите 28,6%.

Готови ли са обаче потребителите да пазарят през социалните мрежи?

Проучването на Performics дава отговор на въпроса. Проучването е проведено сред 3000 потребители на социалните мрежи и цели да установи тяхното отношение спрямо информацията, която получават в рамките на онлайн медиа каналите и тяхното отношение към тази информация. Според данните:

статистика

• 34% от анкетираните използват търсачките, за да получат информация за даден продукт или услуга след като са видели реклама в сайта, важно е да се отбележи, че 39% от потребителите на социалните мрежи под  35 години обаче са готови да се откажат от социалните медии (и да бъдат загубени като потенциални потребители), ако рекламите в тези сайтове станат прекалено агресивни;

• 30% от анкетираните са научили за нов продукт, услуга или марка благодарение на социална мрежа, която посещават;

• 32% от респондентите са споделили, че купоните за намаления, които се разпространяват посредством социалните мрежи са ги накарали да купят продукта;

• 28% процента от анкетираните са заявили, че съобщенията за различни намаления и разпродажби, разпространявани посредством социалните мрежи са ги накарали да закупят продукта.

До какви изводи води това?

1. Осигурете си адекватно интернет присъствие
Това, че имате фирмен или личен уеб сайт не означава нищо ако той не се индексира по основните за вашия бизнес ключови думи сред първите три страници с резултати на Google. E-Marketing Blog е между първа и втора страница (позициите му варират) по ключова дума маркетинг, защото аз работя в областта на маркетинга, пиша и се интересувам от маркетинг, за мен ключовата дума е маркетинг и е важно да бъда „забелязана” от онлайн търсачките, защото те са моята връзка с читателите на блога и потенциалните ми клиенти. Ако даден клиент, читател, студент напише маркетинг и аз не изляза в рамките на първите страници на Google, няма никакви, ама абсолютно никакво значение нито какво пиша, нито кога пиша, нито защо пиша, тъй като никой няма да стигне до моите писания. Защо плащам тогава пари за хостинг, домейн, защо пиша изобщо статии. Жизнено важно за ефективността на един уеб сайт е той да бъде видим за онлайн търсачките.
Публикациите в Twitter вече също се индексират от Google, така че възползвайте се от своите 140 символа, за да подобрите видимостта си! Колко по-стойностни и смислени неща публикувате, толкова повече последователи ще имате и повече хора ще посещават сайта ви.

Повече посетители=повече продажби!!!!

2. Бъдете готови
Имате сайт и той е с добър рейтинг, имате ефективен маркетинг в социалните медии (social media marketing) и голяма част от посетителите ви стигат до вас посредством Facebook и Twitter, но нямате реални продажби. Може би се нуждаете от редизайн? Изчислявали ли сте някога ползваемостта на уеб сайта си? Сигурни ли сте, че потребителите ви се ориентират бързо и лесно и намират това, което търсят? Ако отговорът е НЕ, може би е време да се посъветвате с вашата маркетингова агенция. Основно правило в онлайн маркетинга е че не е задължително високата посещаемост на сайта да води до високи продажби. Но ако действително продажбите ви са намалили своите обеми е добре да се посъветвате със специалист!

3. Намаленията и промоциите са винаги на мода
Да използвате социалните мрежи, за да привлечете нови клиенти, предоставяйки им отстъпки е добър стимул за покупка. По този начин не само ще увеличите приходите си, но и ще измерите ефективността на направените инвестиции за реклама.

4. Можете да прогнозирате влиянието, което оказват социалните медии на бизнеса ви
• Трафикът, който ви носят онлайн търсачките: Около 30% от него в следствие от усилията, които сте вложили в своя „социален” маркетинг;
• 30% от намаленията, които давате през социалните мрежи х (брой фенове във Facebook и брой последователи в Twitter) х средни продажби = ROI
*ROI (Return On Investment) – възвращаемост от инвестициите

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Comments

 1. johndaddy332 says:

  Дано да пишеш повече такива статии, защото аз лично съм мн незапознат с това как да привлека трафик в сайта си чрез социалните медии, а няма как да се мине и без тях колкото и да не ми харесва……..:(

 2. Ивелина Атанасова says:

  Социалните мрежи са много полезни, особено за трафика и за обратната връзка с “феновете” и конкуренцията, имат висок PageRank, което води до повишаване и на твоя …… изобщо, много са полезни!

  Обещавам да пусна няколко статии, имам идеи вече в главата, остава да ги напиша :-)
  Освен това работя по contacto.bg, напоследък особено интензивно, надявам се и там да побутнем малко нещата :-)

 3. johndaddy332 says:

  Чудесно, защото има сигурно мн хора като мен, които не са мн в час със социалките. Не знаех за този сайт contacto.bg. Каква точно му е целта?

 4. Ивелина Атанасова says:

  Из Facebook:
  Evgeni K. Vittlyemov: Добре, че няма навсякъде реклами и т.н. на търговци, почва да става дразнещо от толкова много. Където се обърнеш само реклами виждаш. Предпочитам рекламите на физ. продукти, да стоят извън социалните мрежи, че направо е спамерско навсякъде да ми предлагат Стийм Моп и не знам си какво още. Хубаво, че вкъщи не може да ми се появи лик на човек, който ми предлага някакъв продукт, но след 10-ина години може и това да стане.

 5. Ивелина Атанасова says:

  Това му е основният проблем на Контакто, че не е особено известен :-)

  Иначе идеята е да се сформира бизнес общност, за обмяна на идеи, кадри, реклама, продуктов каталог и промоции на фирмите.

  Днес говорих с Мартин, собственика на соц.мрежата, да включим и корпоративните блогове на фирмите – мисля, че е удачен вариант, както за реклама, така и за привличането на трафик :-)

 6. johndaddy332 says:

  Чудесно е че ще може да се ползва и от блоговете.

 7. Ивелина Атанасова says:

  Нали? И аз мисля, че би било чудесно ако всичко около фирмата бъде обединено на едно място, в един профил :-)

 8. johndaddy332 says:

  Като си говорим за социални мрежи попаднах на Favit, но нещо не ми стана ясно каква точно му е идеята и има ли смисъл да имам профил там с цел повишаване на трафика към сайта ми?

 9. Ивелина Атанасова says:

  Аз го ползвам за организации на RSS абонаментите – в тази връзка съм сложила и бутончето. Ако има и други хора, които си организират стрийма от “любимите места” чрез Favit.
  Вече поханих Марти да ни разясни малко по-подробно предимствата на бутончето :-)

 10. johndaddy332 says:

  Много ти благодаря за разяснението. И аз самия ще го разгледам по подробно, за да не питам глупости.

 11. Марти says:

  Много хубава статия, поздравления!

  Радвам се, че johndaddy332 е успял да открие favit, но още повече се радвам че сме успяли да спечелим един страхотен евангелист в лицето на автора на този чудесен блог! :)

  А сега по темата с бутона “чети ме през favit” и favit като цяло. Бутонът е връзката, която превръща читателите на даден блог в негови абонати (редовни читатели).

  В новата версия сме предвидили редица функции, които да вливат допълнително “живот” в емисиите – групирането и споделянето им с приятели в различни мрежи печели на автора на блога бързо и лесно много нови читатели.

  А относно това “има ли смисъл да имам профил в favit” – твърдо “да” – ето разгледайте моя http://favit.com/marfi – насочил съм блога си и съм посочил останалите услуги които ползвам, а favit се грижи да споделя автоматично съдържанието, което генерирам в различни платформи с хората, които ме следват в favit.

  В резултат аз прекарвам много повече време в създаване на съдържание, а не в промотирането му :)

  Относно трафика – favit е в топ5 източници на трафик за личния ми блог – marfuzii.net като се нарежда дори преди facebook & twitter, но не това е най-голямото му предимство, а улеснението което предлага на издателите и инструментите които предлага, за да превръщате посетителите си в редовни читатели.

  Поздрави,
  Мартин

 12. Ивелина Атанасова says:

  Чувствайте се свободни да използвате Favit бутона и на markbit.net :-)

 13. johndaddy332 says:

  Благодаря Марти за подробното разяснение относно favit. За тези неща за които говориш незнаех могат да се използват по този начин. Радваме факта че ще имам възможност чрез favit да спестя време за статии и книги, а не за тяхното споделяне по директории и социалки, защото това ми отнема имам чувството повече време отколкото самото писане и правене на статии. На всички ни се иска предполагам повечето неща да стават автоматично и разбирам от думите ти че favit ще ни улесни живота и ще ни привлече повече редовни читатели. Още веднъж благодаря за подробното разяснение.

 14. johndaddy332 says:

  еее то било яко това favit, много удобно да си следя блоговете с RSS примерно. Браво за сайта….

 15. Ивелина Атанасова says:

  Аз защо мислиш съм им фен :-)
  Само не знам от къде ще го монетаризират проекта, че така за благото на потребителите също не е работа :-)

 16. johndaddy332 says:

  Аз си мисля че имат мн добра тактика, ако не се лъжа де. Първо събират мн потребители /доволни като мен и теб/ трупат репутация, почва да се използва масово и в един момент ще почнат и рекламите, което е съвсем нормално и задължително. Аз лично така бих направил. Все пак на мен лично такава платформа доста трудно се прави и този който я прави си заслужава да печели от нея. Дано да е по скоро, Пожелавам му го от все сърце :)

 17. johndaddy332 says:

  току що попаднах на сайт който ни позволява да изградим собствена социална мрежа, има меню на БГ езки и почти всички възможности като останалите социалки. Дано да ви е полезно, ето го и линка към сайта http://www.ning.com/
  А ето и мрежата, която току що създадох http://bookbg.ning.com/

 18. Ивелина Атанасова says:

  Ning е изключително популярна социална мрежа в световен мащаб, има над 40млн. потребители, но никога не съм я разглеждала по-подробно, благодаря, че ми даде повод :-)

 19. johndaddy332 says:

  изобщо не съм знаел че е толкова популярна, другия път първо ще се запознавам по подробно с нещата, които предлагам, че да не изглежда смешно и безполезно

 20. [...] 3. Четири от всеки десет интернет потребителя търсят във … [...]

 21. Expressions says:

  Хубава статия. Особено за оптимизация на сай социалните мрежи не трябва да се пренебрегват.

Switch to our mobile site