Aside

Социалните медии пишат новата история

Клей Ширки е американски писател, учител по социална икономика и влиянието на интернет технологиите. Консултант е в областта на peer-to-peer, безжичните мрежи и софтуер за социални мрежи. “Новите технологии ни позволяват нов начин на бизнес сътрудничество, където единствените граници са тези, които ние сами си поставяме” казва той. Негови клиенти са: Nokia, Библиотеката на конгреса в САЩ и BBC.
Клей Ширки е професор в университета в Ню Йорк и преподава по прoграмите за интерактивни комуникации, предметът който преподава на своите студенти е “Social Weather.”
Колумист в областта на бизнес 2.0 на издания от ранга на New York Times, the Wall Street Journal, the Harvard Business Review и Wired.
Днес попаднах на невероятна реч на Кларк Ширки, в която той говори за това как Facebook, Twitter and TXTs помагат на обикновените граждани, които живеят в страни, където има репресивен режим, да поемат контрола върху новините и да избегнат цензурата. Речта му е следствие от военните действия в Иран, на които станахме свиделите, посредством публикувани клипчета в YouTube.

Reblog this post [with Zemanta]

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , , , , , ,

Comments

  1. Наистина, социалните медии могат да се използват за много различни цели – зависи от самите им членове. Може би е по-правилно да се каже, че чрез тях се получават свидетелства от първа ръка за това какво се случва в различни краища на света. Социалните медии са наистина феномен – освен всичко друго, те са един вид съвременнен новинарски архив, но според мен писането на историята е по-широко понятие, то включва обхващане на даден исторически период, статистики, анализи, изводи… Все пак историята освен “дела и документи” си е цяла наука.

  2. Иве, поздравления за новия дизайн!

  3. Ивелина Атанасова says:

    Поли, това което исках да кажа е че в държвите с репесивен режим често “неприятните” сцени от историята и провалите на управляващите често се скриват или изкривяват като информация, която се подава “навън” и като данни в учебниците по история на покъсен етап. YouTube и свободният достъп до социалните мрежи способстват този факт да бъде променен!

Switch to our mobile site