Aside

Всичко започва и свършва с forum.bg-mamma.com

Тази седмица уикендът беше натоварен. Във Варна се преведе първия NewBiz форум за стартиращи предприемачи, на който бях едновременно лектор, съ-организитар и медия партньор чрез MarkBit.net и NewTrend.bg. Обрах всичките дипломи де-що имаше за раздаване – беше много приятна изненада от страна на . :-)

Лекцията ми беше естествено за социалните медии и уеб каналите, чрез които може и трябва да се рекламира един стартиращ бизнес на начинаещия предприемач.

Започнахме с форумите и естествено bg-mamma.com чрез която можеш да въздигнеш и унищожиш всеки бизнес, стига да знаеш как и разнищихме всички силни и слаби страни на форумите като комуникационен канал. От това, че са безплатни и имат изграден имидж и общество, сред което популяризацията на бизнеса може да започне веднага и безплатно. До това, че дискусиите са трудни за проследяване и всъщност се развива чужд продукт.

Говорихме за бизнес общността composity.com, позната още като contacto.bg и за всички преимущества и недостатъци, които, която носи подобен мащабен проект.

Идеята за MarkBit.net всъщност се “роди” именно заради composity.com и необходимостта да разкажем на бизнеса по един неформален и “лек” начин преимуществата от онлайн присъствие и как се изгражда успешен маркетинг чрез интернет комуникациите. Следващата стъпка беше уеб 2.0 бизнес медията NewTrend.bg, където отразяваме успешни практики и актуалните маркетинг изследвания в областта на дигиталните комуникации реклама.

Кои бяха моите десет съвета за успех?

1. Човек трябва да вярва в това, което прави, независимо, че понякога изглежда “леко луд” в очите на другите;
2. Да не го е страх да работи по големи проекти, защото според теорията на Малкълм Гладуел (любимата би бизнес теория!) всеки специалист се нуждае от своите 10 000 часа професионални предизвикателства, за да натрупа нужния му опит и се превърне в гуру – прочете “Изключителните”, няма да съжалявате;
3. Предприемачът не бива да го е страх да мечтае;
4. Предприемачът не трябва да забравя, че “хубавите” неща изискват време;
5. Предприемачът трябва да опитва отново и отново …
6. …. без да се плаши от неуспеха,
7. …. защото го чака много работа.
8. Всеки предприемач трябва да живее за мига, в който ще достигне нивото на собствената си некомпетентност, защото само така ще продължава да има стимул да развива продукта и маркетинговата си стратегия.
9. Дългосрочният успех може да бъде изграден само върху доверия и лоялност между приятели и партньори, НЕ “потребители”.
10. Както е казва и Гай Кавазаки “истинската надпревара започва след 100-ния милион” – пожелавам го на всички (ни).

Долу е презентацията от лекцията, а до дни се надявам да кача и видеото. Градивните критики са добре дошли, похвалите – още повече. :-)

 

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

, , , ,

Comments

  1. W. says:

    Ивелина, мислиш много готино и много се кефа на такива амбициозни хора.Поздравления!

Switch to our mobile site