Aside

Пет начина, по които YouTube влияе на медиите

Преди два дни онлайн видеото отпразнува своя пети рожден ден. На 23.април 2005г. Явед Карим публикува първият 19-секунден видео клип в интернет. Видеото отразява пейзажа в зоологическата градина в Сан Диего.

YouTube е създаден от основателите на PayPal –  Явед Карим, Чад Хърли и Стив Чен и към днешна дата е втората най-голяма търсачка след Google. Всъщност Google купува YouTube през ноември, 2006г. за 1.65млрд. долара.

Кои са петте начина, по които YouTube оказва влияние на медиите?

Позволява създаването на „нетрадиционни” рекламни кампании

През 2007г.Cadbury създава своя „90-секунден рекламен клип с горила” – една от най-запомнящите се рекламни кампании в света. Освен традиционните маркетинг инструменти – телевизионна реклама и печатна реклама, рекламата на Cadbary „оживява” и в интернет, след като феновете я качват в YouTube.

Още първата седмица, рекламния спот е разгледан над 500 000 пъти и се превръща в една от най-популярните реклами, някога, в Канада, Австралия и Южна Африка.

Изводът: Онлайн видео платформата YouTube предоставя на криейтив директорите възможност да създадат изключително ефектни рекламни послания, които достигат потребителите при изключително нисък разход за потребител, без териториално ограничение.

YouTube се бори да измести телевизията

Сюзън Бойл, нашумяла във Великобритания чрез формата Got Talent, известен в България като „България търси таланти”  не спечели телевизионното шоу, но става известна, освен с невероятния си глас и с това, че нейният видео клип е най-гледаният клип в YouTube за 2009 година. Клипът е гледан над 40 млн. пъти!!!!

През 2010г. YouTube ще излъчи на живо мачовете от шампионската лига по крикет от Indian Premier League.

Изводът: Според  Чад Хърли, през следващите 5 години YouTube ще измести по пазарен дял комерсиалната телевизия.

YouTube достига младежката аудитория

След невероятният успех, който постигна американския президент Барак Обама в своята предизборна кампания, YouTube се превърна в един от най-често използваните канали за комуникация с електората за политиките в Западна Европа и САЩ.

Flash mob

За тези, за които Flash mob е нов термин, това са организирани събития или акции,в рамките на които голяма група от хора се събират внезапно на обществено място – най-често центъра на града или търговски центрове с голям човекопоток, за да направят нещо нестандартно (танцуват, рисуват, кърмят), след което се разотиват бързо. Предизвиква невероятен “вирусен ефект”.
YouTube като рекламен канал

През 2007г., сайтът въведе за първи път 20-секундни рекламни клипове, които се  излъчват в рамките на видео клиповете. Двадесет рекламодателя, включително BMW, асоциацията на автомобилистите и MGM, едно филмово студио са били сред първите, които са тествали услугата – първоначално изискуемата такса се е равнявала на 20 долара за 1000 излъчвания.

P.S. Flash mob-ът с бременните дами, танцуващи брейк е в чест на нашата любима колежка Яна и дългоочакваното ни първо EURO RSCG 4D бебе, което трябва да се роди след едва 45 дни – Яна, моля те, не прави това вкъщи!!!!

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

,

Comments

 1. YouTube е наистина готино място за готини марки и готини маркетолози и готини клиенти :)

 2. Ивелина Атанасова says:

  … след като открих, че можеш да си вземеш под наем YouTube го харесвам още повече -)

 3. Как да го вземеш под наем…

 4. Ивелина Атанасова says:

  Можеш да си наемеш YouTube и да импортираш собствен видео канал – с връзките към социалните мрежи, със собствения брандинг и т.н. и да го “имплантираш” в YouTube. Виж канала на Огилви – статията е публикувана в NewTrend.bg, а самият канал можеш да видиш на този адрес: http://www.youtube.com/Ogilvy

 5. Наистина за пет години колко масово завладя света.

 6. За идеята на Огилви за конкурса за продажби знам.

  Да, това за собствения канал е наистина готино. Знаех за каналите в YouTubе най-вече от музикалните групи, почти всички известни имат подобен канал. Също и големите автомобилни компании. Това е наистина готина възможност да кажеш много неща и да разпространиш своите идеи.

 7. [...] 19 сек. видео, за което се споменава в инфографиката, в Пет начина, по които YouTube повлия на медиите topsyWidgetPreload({ "url": [...]

 8. [...] директор на сайта, обяви своите надеждите и заяви, че YouTube притежава всички предпоставки, за да “сбъдне мечтата на всеки и да го превърне в [...]

Switch to our mobile site