Знае ли Facebook, че си бременна? Размисли (и анализи) на таргетирането в социалната мрежа

Снощи четох интересен материал в AdAge за бременна жена, чиято бременност била съобщена на стената на съпруга й, маркирайки положителния й тест за бременност, а два месеца по-късно на нея започнали да й появяват реклами на бебешките пелени Huggies, въпреки че тя никога не била търсила информация за тях до този момент нито била харесала тяхна страница. Та това провокира въпросът – как точно Facebook са свързали бремеността й с профила на съпруга й и публикувания на неговата стена статус и по какъв начин интерпретираната информация бива продавана на рекламодателите?

Знае ли Facebook, че си бременна?

Всъщност още миналата година Fаcebook добавиха възможността родителите да обявят очакваните бъдещи членове на семейството си, неприкривайки финансовата си изгода от това – родителите или бъдещи такива са идеалната таргет група за брандове и рекламодатели, които могат да се възползват от несигурността им или желанието им да осигурят добро бъдеще за децата си.

Гледането на деца, наред с излизането по любовни срещи и сватбите са едни от индустриите за милиарди в съвременното общество, които продължават да се развиват дори чрез актуализациите на статусите във Facebook.

Обществена тайна е, че повечето родители в днешното консуматорско общество са по-скоро разтревожени не от това да не похарчат твърде много за децата си, а да не похарчат твърде малко.

Казано по друг начин, социалната мрежа навлиза в един високо специфичен маркетингов сегмент, като е готова да предложи на бъдещите майки и татковци голям избор от брандове, които търсят нови начини за достъп точно до тези потребители.

На въпросът как реклама, свързана с новородени се е появила в профила на жена, която не е обявила официално бременността си – преди да започнете да обявявате социалната мрежа в лоши неща и измама – рекламодателите имат възможността да таргетират своята аудитория на база възраст в чиито диапазон конкретната потребителка вероятно също е попаднала. Ако към възрастта бъдат добавени и интересите, например бебешка музика, филми за бебета и малки деца и услуги и продукти, предпочитани от млади родители – то шансовете за успех се увеличават.

Приемете това и като съвет как да увеличите ефективността на Facebook рекламата си!

Впечатлих се какви неща споделят хората във Facebook.

  • “сутрешно неразположение” (#morning sickness) – 2000 резултата;
  • “ултразвук” (#ultrasound) -  268 000;
  • и над 54 000 резултата на “тест за бременност” (#pregnancy test)

Добре, възможно ли е да има потребители, които постоянно се “филмират” от това кой ще открадне или не информацията, която споделят в интернет и какво може да им се случи и заедно с това да съществуват такива, които са толкова маниакално подробни в информацията, която споделят, че да впишат дори “сутрешното си неразположение” през първите месеци на бремеността в интерсите си?!

Не знам кога и дали Facebook ще си позволи да използва разговорите на потребителите в реално време, за да продава информация на рекламодателите за по-прецизно таргетиране, но категорично самите потребители дават най-доброто от себе си, за да разкрият максимално много подробности за личния си живот, а после се сърдят, че информацията бива използвана и получават рекламни съобщения в платформа, за която не плащат. Възползвайте се или се научете да пазите по-добре тайните си.

Коя е “най-интимната тайна”, която сте си позволили да споделите във Facebook?

 

About Ивелина Атанасова

Ивелина Атанасова е експерт дигитален маркетинг и онлайн медии. Oсновател и собственик на онлайн медията за web 2.0 маркетинг и бизнес новини NewTrend.bg.. Блогър. Консултант.

Switch to our mobile site